Israelul a capturat atât de multe lansatoare antitanc de la Hezbollah, încât ia în considerare crearea unor unități militare speciale

Data publicării:
Israel IDF
Se vorbește de mai multe camioane de arme confiscate. Foto: Profimedia

IDF au capturat  atât de multe sisteme antitanc rusești și iraniene ca trofee de la Hezbollah încât acum ia în considerare folosirea acestor sisteme. Dealtfel, Israelul are cea mai vastă experiență în exploatarea armelor capturate, scrie Defense Express.

Faptul că Rusia și Iranul au aprovizionat Hezbollah cu arme, inclusiv cu un număr mare de sisteme de rachete antitanc, nu este un secret. Însă cantitatea de ATGM Kornet (Rusia) și Almas (Iran) capturată de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) în timpul operațiunii Northern Arrows împotriva Hezbollah în Liban a surprins autoritățile israeliene.

Potrivit Israel Hayom, Ministerul israelian al Apărării ia acum în considerare integrarea acestor sisteme capturate în serviciul regulat, formând unități dedicate pentru a le opera.

Inițial, armata a planificat să se debaraseze de armele capturate. Dar, pe măsură ce numărul ATGM-urilor capturate și al rachetelor de rezervă a crescut, planul a fost schimbat.

Zeci de camioane!

Deși numărul exact rămâne nedivulgat, rapoartele indică faptul că „zeci de camioane” care transportau armamentul capturat au fost deja transportate în Israel din Liban, unde operațiunea continuă încă.

În special, aceasta nu este prima dată când IDF utilizează eficient armele capturate. Israelul a încorporat echipamente capturate în arsenalul său încă din primele zile ale existenței țării și mai ales după războiul de șase zile din 1967: în timpul acelui conflict, Israelul a capturat 820 de tancuri și tunuri de artilerie autopropulsate, inclusiv aproximativ 350 de tancuri T-54/55.

Cinci ani mai târziu, în Războiul Yom Kippur, IDF a capturat 1.500 de vehicule blindate, inclusiv aproximativ 200 de T-62. În Războiul din Liban din 1982, alte 400 de tancuri sovietice au fost adăugate la stocurile Israelului.

Multe dintre aceste tancuri sovietice au fost restaurate și modernizate de Israel, redenumite Tiran 4 (T-54), Tiran 5 (T-55) și Tiran 6 (T-62). Modernizarea a inclus posibil înlocuirea tunurilor originale de 100 mm cu tunuri americane M68 de 105 mm.

Până la mijlocul anilor 1970, tancurile capturate reprezentau aproximativ 20% din flota blindată a IDF, cel mai mare procent din toate timpurile. Israelul a început să le elimine treptat la începutul anilor 1980, o parte dintre ele fiind vândute unor țări precum Uruguay, deși unele au rămas în serviciu până la sfârșitul anilor 2000.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri