Cu o capacitate de 2.000 de paturi, Israelul a pregătit în nordul țării cel mai mare spital subteran. Unitatea medicală organizată într-o parcare subterană a unui spital din Haifa va fi folosită pentru militarii răniți în război, dar și pentru civilii care devin victime ale rachetelor și atacurilor teroriste. "Părăsim spitalul de deasupra noastră. Toată lumea, pacienții, personalul, echipamentul, totul se transferă. În caz de confruntare militară, totul este protejat și putem să continuăm să lucrăm și să oferim îngrijiri medicale ca de obicei", a declarat unul dintre medicii spitalului.
La zeci de metri sub pământ, în Haifa, unitatea construită în parcarea subterană a spitalului din oraș este ascunsă ochilor de la suprafață și se află în siguranță față de rachetele teroriștilor.
Pacienții, medicii și toți angajații spitalului de la suprafață s-au mutat în parcarea subterană.
"Ideea este că în caz de urgență, spitalul Rambam, care în zilele noastre are 11.000 de paturi, coboară în spitalul subteran. Părăsim spitalul de deasupra noastră. Toată lumea, pacienții, personalul, echipamentul, totul se transferă. În caz de confruntare militară, totul este protejat și putem să continuăm să lucrăm și să oferim îngrijiri medicale ca de obicei.
Acum, pentru că sunt în creștere tensiunile din nordul țării, ministerul Sănătății ne-a cerut să pregătim spitalul subteran", a declarat un medic al spitalului.
Prima dată, spitalul subteran a fost utilizat pentru tratarea pacienților Covid, după ce saloanele de la suprafață au fost umplute.
"Îl putem transforma în cel mai mare spital subteran din lume, cu 2.000 de paturi, într-un timp foarte scurt. Noi ne aflăm la nivelul -3, unde se pot vedea 1.300 de paturi doar la acest etaj", a mai spus medicul.
Spitalul este dotat cu aparatură de ultimă generație și pot fi tratate multiple tipuri de leziuni. De asemenea, oamenii pot folosi unitatea medicală ca buncăr, în caz de atac aerian.
"Unitatea oferă ajutor integrat, nu este doar pentru victime (ale conflictului). Unii pacienți vor avea nevoie în continuare să fie operați și atunci vor veni aici. Soluția este și regională", a conchis acesta.
Editor : Andreea Smerea