Israel. Tehnica Shin Beth va fi folosită pentru spionarea persoanelor infectate cu noul coronavirus

Data publicării:
spionaj israelian
Foto: Olekcii Mach / Alamy / Alamy / Profimedia

Procuratura generală din Israel a aprobat folosirea tehnologiei agenţiilor de spionaj pentru a supraveghea persoanele infectate cu noul coronavirus, o propunere a guvernului în exerciţiu condus de Benjamin Netanyahu care deschide o dezbatere privind dreptul la intimitate, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Pentru a fi pusă în aplicare mai este nevoie doar de avizul unei comisii parlamentare, însă măsura se bucură deja de acceptul serviciilor de securitate.

„După ce am primit solicitări din partea prim-ministrului şi a Ministerului Sănătăţii, toate autorităţile pertinente studiază posibilitatea utilizării capacităţilor tehnologice ale Serviciului General de Securitate în cadrul efortului naţional de a împiedica extinderea epidemiei de coronavirus”, a declarat pentru presa locală un purtător de cuvânt al Shin Bet (serviciul de securitate internă).

Procurorul general Avijai Mandelblit a aprobat duminică folosirea acestor metode de către poliţie, sub supravegherea Ministerului Justiţiei, ceea ce va permite urmărirea telefoanelor mobile pentru a supraveghea deplasările celor infectaţi. Procurorul a precizat că măsura va avea limite în ceea ce priveşte durata şi felul în care sunt folosite informaţiile colectate.

Cu o seară înainte, odată cu anunţarea de noi restricţii de circulaţie pentru întreaga ţară, unde se înregistrează doar 200 de cazuri confirmate şi niciun deces, Netanyahu a anunţat că a cerut Ministerului Justiţiei aprobarea acestor măsuri. El a recunoscut că nu este vorba despre „măsuri minore. Presupun un anumit grad de încălcare a intimităţii acestor persoane, pentru a putea afla cu cine au intrat în contact după ce s-au îmbolnăvit şi ce au făcut înainte de a contracta virusul. Este un instrument eficient pentru a localiza virusul” şi a-l izola, în loc „să izolăm întreaga ţară”, a explicat premierul în exercițiu.

Autoritatea israeliană pentru Protecţia Intimităţii s-a opus aprobării acestei măsuri, considerând-o extremă, iar liderul partidului pacifist Meretz, Nitzan Horowitz, a cerut anularea ei. „A urmări, a ţinti şi a supraveghea cetăţenii cu ajutorul bazelor de date şi a tehnologiei sofisticate se poate transforma într-o gravă încălcare a intimităţii şi libertăţilor civile de bază” şi acesta este motivul pentru care astfel de demersuri „sunt interzise în ţările democratice”, a arătat Horowitz. 

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...