Israel și Hezbollah în pragul războiului. Șeful grupării amenință cu noi bombardamente în interiorul teritoriului israelian

Data publicării:
Hassan Nasrallah
Hezbollah amenință din nou Israelul cu războiul. Foto: Profimedia Images

Hassan Nasrallah, șeful Hezbollah, a avertizat, miercuri, că luptătorii grupării sale vor bombarda noi localităţi din Israel dacă acesta „continuă să vizeze civili”. Amenințarea acestuia vine după moartea a cinci sirieni, între care trei copii, în urma unor lovituri israeliene în sudul Libanului.

„Dacă inamicul continuă să ţintească civili, aşa cum a făcut-o în ultimele zile, aceasta ne va determina să ţintim noi localităţi pe care nu le-am vizat până în prezent în Israel”, a declarat Hassan Nasrallah cu ocazia celebrării anuale a Ashura, cea mai importantă sărbătoare musulmană şiită.

Cinci civili sirieni, între care trei copii, au fost ucişi, marţi, în lovituri israeliene vizând sudul Libanului, potrivit agenţiei de presă oficiale libaneze ANI şi unei surse din securitatea libaneză. Hezbollah a anunţat că a tras zeci de rachete de tip Katiuşa împotriva mai multor localităţi din nordul Israelului, ca represalii.

UNICEF a calificat, pe Twitter, drept „oribilă uciderea altor trei copii printr-o lovitură aeriană marţi, în timp ce se jucau în faţa casei lor”, în sudul Libanului.

Bilanţul civililor ucişi în lovituri israeliene a depăşit 100 în această săptămână. Hezbollah a deschis un front împotriva Israelului pe 8 octombrie, în sprijinul aliatului său palestinian, gruparea Hamas din Fâşia Gaza.

„Frontul nostru nu se va opri atât timp cât agresiunea împotriva Fâşiei Gaza va continua”, a mai amenințat liderul Hezbollah. Gruparea libaneză pro-iraniană nu încetează să repete că nu va pune capăt atacurilor sale decât în cazul încetării focului în enclava palestiniană devastată de peste nouă luni de război. Israelul afirmă că ţinteşte „infrastructura teroristă” şi îi vizează combatanţii prin asasinate ţintite.

Aproape 100.000 de persoane au fost relocate din cauza acestor lovituri din satele libaneze apropiate de frontieră. Imagini publicate de jurnalişti arată distrugeri masive în numeroase localităţi de frontieră. De asemenea, mii de israelieni au trebuit să fie mutaţi din zona de frontieră în locuri mai sigure.

Într-o ţară care se confruntă cu o criză economică fără precedent din 2019, Hassan Nasrallah a promis că Hezbollah va ajuta miile de locuitori din sudul Libanului şi le va reconstrui casele distruse.

În discursul său, Nasrallah a amenințat, de asemenea, Israelul cu consecințe în cazul „unei invazii în Liban sau în sudul Libanului”, afirmând că nu va mai rămâne „niciun tanc israelian” în caz de conflict deschis.

Violenţele transfrontaliere neîncetate de mai multe luni suscită temeri privind un război total între Israel şi Hezbollah care s-au înfruntat deja într-un conflict devastator în 2006.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale