Irlanda s-a răzgândit și va sprijini impozitul global pe profit. „Vom semna acordul dacă sunt îndeplinite condițiile”

Data publicării:
teanc de dolari rasfirat
Guvernul de la Dublin îşi va prezenta poziţia privind textul actualizat înainte de reuniunea din 8 octombrie a OECD. Sursă foto: Getty Images

Irlanda va adera probabil la iniţiativa privind revizuirea impozitului global pe profit, dacă va avea certitudinea că vor fi implementate temerile sale când va fi publicat textul actualizat al propunerilor OECD, a anunţat ministrul de Finanţe, Paschal Donohoe.

Autorităţile de la Dublin au criticat propunerea care prevede un impozit minim de 15% aplicabil marilor companii în fiecare ţară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaţionalele acolo unde realizează profitul şi nu doar unde sunt înregistrate.

Impozitul pe profit de 12,5% aplicat în Irlanda aduce prosperitate acestei ţări şi este un element cheie al politicii noastre economice de decenii, a declarat recent Donohoe, care a apreciat că o creştere a acestei rate de impozitare ar crea probleme firmelor care au investit în Irlanda, transmite Agerpres. 

Cuvintele care deranjează

Conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care a condus negocierile, stabilirea unui impozit minim de 15% ar genera venituri suplimentare anuale de 150 miliarde de euro (175 miliarde de dolari). Din cele 139 de ţări care au participat la negocierea acordului sub egida OECD, nouă nu l-au semnat încă, inclusiv Irlanda, Estonia şi Ungaria.

Irlanda critică expresia un impozit de cel puţin 15%”, apreciind că includerea cuvintelor de cel puţin va submina certitudinea pe care a acordat-o timp de decenii companiilor pentru a face investiţii pe termen lung.

Datorită impozitului scăzut pe profit, Dublinul a atras firme ca Google, Facebook şi Apple, iar acum peste unul din zece angajaţi irlandezi lucrează la o multinaţională străină.

Dacă certitudinea şi stabilitatea pot fi încorporate, cred că se justifică semnarea acordului de către Irlanda. Dacă nu, rămânem unde suntem, a declarat Donohoe la postul naţional de radio RTE.

Guvernul de la Dublin îşi va prezenta poziţia privind textul actualizat înainte de reuniunea din 8 octombrie a OECD sau chiar în cadrul acesteia, a precizat ministrul de Finanţe.

Semnarea acordului de către Irlanda ar reprezenta un pas înainte spre adoptarea sa pe plan global.

O politică care ar ajuta națiunile 

În iulie, miniştrii de Finanţe din G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au anunţat „un acord istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile, care stabileşte la nivel mondial un impozit de cel puţin 15% pe profitul multinaţionalelor.

Pilonul 1 al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite de piaţă, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor. 

Pilonul 2 corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri