Iranul susține că are „dreptul să răspundă agresorilor” săi. Biden și patru lideri europeni îi cer să nu atace Israelul

Data actualizării: Data publicării:
președintele Iranului
Masoud Pezeshkian, președintele Iranului / Foto: Profimedia Images

Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian susține că ţara sa are „dreptul să răspundă” oricărei agresiuni. Declarația a fost făcută într-o discuţie telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz, care l-a îndemnat să evite escaladarea în Orientul Mijlociu. Alături de Scholz, preşedintele american Joe Biden şi omologii săi din Franţa, Italia, şi Regatul Unit au făcut un apel la Iran să nu atace Israelul.

„Deşi pune accent pe rezolvarea problemelor prin negociere, Iranul nu va ceda niciodată presiunilor, sancţiunilor şi constrângerii, ci consideră că are dreptul de a răspunde agresorilor în conformitate cu standardele internaţionale”, a spus preşedintele Pezeshkian, potrivit unui comunicat publicat de agenţia de presă oficială Irna după convorbirea telefonică cu liderul german.

Declarația vine în condițiile în care Biden şi omologii săi din Franţa, Italia, Germania şi Regatul Unit au făcut „apel la Iran să renunţe la ameninţările sale de atac militar împotriva Israelului”, într-o declaraţie comună publicată luni de Casa Albă.

Cei cinci lideri, care au discutat cu puţin timp înaintea publicării comunicatului de presă, „au discutat despre consecinţele grave pe care un astfel de atac le-ar avea asupra securităţii regionale”.

Acest apel are loc în condițiile în care SUA cred că Iranul ar putea lansa „în această săptămână o serie de atacuri substanţiale” împotriva Israelului, după cum a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, potrivit Agerpres.

Kirby a mai spus că SUA s-au pregătit pentru ceea ce ar putea fi atacuri semnificative ale Iranului sau ale aliaţilor săi în Orientul Mijlociu chiar din această săptămână, potrivit Reuters.

Statele Unite şi-au sporit dispozitivul regional de forţe în ultimele zile şi împărtăşesc îngrijorările Israelului cu privire la un posibil atac declanşat de Iran, după ce Iranul şi gruparea islamistă palestiniană Hamas au acuzat Israelul de asasinarea liderului politic al grupării palestiniene, Ismail Haniyeh, luna trecută, la Teheran, acţiune pentru care Israelul nu şi-a revendicat responsabilitatea.

În plus, gruparea şiită Hezbollah, aliatul Iranului în Liban, a ameninţat Israelul cu represalii după eliminarea comandantului său şef, Fuad Shukr, la Beirut, într-un atac asumat de armata israeliană.

Anterior, canalul de televiziune american Fox News a transmis, citând surse anonime, că Iranul şi aliaţii săi din Orientul Mijlociu ar putea lansa un atac asupra Israelului în următoarele 24 de ore.

Israelul monitorizează evoluţiile din Iran cu privire la o ameninţare de atac împotriva Israelului, dar armata nu a modificat directivele în materie de urgenţe pentru populaţia civilă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este cel mai lung tunel rutier din România. Are 900 de metri lungime și la construcția lui au murit mai mulți...
Digi FM
Două femei au fost date jos dintr-un avion pe motiv că au refuzat să-și acopere bustul: „Ne-au tratat ca pe...
Pro FM
"Povești din dormitor". Loredana Groza, într-o salopetă super mulată și transparentă, ședință foto ad-hoc în...
Film Now
Ridley Scott, către Paul Mescal, înainte de începerea filmărilor la „Gladiatorul 2”: Nervii tăi nu-mi fac...
Adevarul
Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai stresați de muci decât românii nu...
Newsweek
Cine va primi pensie mai mică pe card în octombrie? Când intră banii pentru 2.500.000 pensionari?
Digi FM
Povestea celui mai periculos deținut din „Beciul Domnesc”: „În acea pungă cu portocale am găsit un pistol și...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Fiica lui Michael Douglas și a actriței Catherine Zeta-Jones calcă pe urmele părinților. Cât de talentată...
UTV
Jennifer Lopez face dezvaluiri emotionante despre divortul de Ben Affleck in primul interviu acordat dupa...