Iranul l-a convocat, sâmbătă, pe ambasadorul Regatului Unit, aceasta fiind a 15-a convocare în decurs de trei luni a unui diplomat occidental în această ţară, care se confruntă cu o amplă mişcare de contestare, informează AFP, citată de Agerpres.
Câteva ore mai devreme, vineri seara, diplomația de la Teheran l-a convocat pe ambasadorul Germaniei, Hans-Udo Muzel, pentru a protesta „energic” împotriva „ingerinţei continue a Berlinului în problemele Republicii Islamice Iran” şi împotriva „intervenţiei ei inacceptabile”.
Iranul este scena unor proteste declanşate de moartea, pe 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, omorâtă în bătaie de poliția moralității, aripa regimului care se ocupă de hărțuirea femeilor în Iran. Regimul de la Teheran denunţă aceste manifestaţii drept „revolte” încurajate de Occident, în special de SUA.
Sâmbătă, ambasadorul Regatului Unit, Simon Shercliff, a fost convocat la ministerul de externe iranian, care a protestat împotriva „susţinerii acordate de autorităţile britanice terorii şi revoltelor” şi împotriva „impunerii de sancţiuni ilegale împotriva unor cetăţeni iranieni”, potrivit agenţiei de presă IRNA.
Ambasadorul britanic a fost informat că Iranul îşi rezervă dreptul de a lua contramăsuri.
Joi, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a condamnat executarea lui Mohsen Shekari, un iranian de 23 de ani declarat vinovat de implicare în mişcarea de contestare. „Dispreţul regimului iranian pentru viaţa umană este fără limită”, a spus ea.
Aceasta este a 15-a convocare în decurs de trei luni a unui diplomat occidental în Iran. Ambasadorul britanic a fost convocat de cinci ori la ministerul iranian, iar colegul său german - de patru ori.
În afară de ambasadorii britanic şi german, ministerul i-a convocat pe ambasadorii Franţei, Australiei, Norvegiei şi Danemarcei.
Într-un comunicat separat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanani, a acuzat Australia de „ingerinţă în problemele interne ale Iranului şi de incitare la violenţă şi ură”.
Editor : Adrian Dumitru