Aproximativ 20 de ţări, printre care Statele Unite, Germania şi Franţa, au fost implicate în protestele declanşate în Iran după moartea tinerei Mahsa Amini în septembrie, a declarat un oficial iranian din serviciile de informaţii, potrivit AFP.
„Investigaţiile serviciului de informaţii al Gardienilor Revoluţiei arată participarea serviciilor de informaţii din aproximativ 20 de ţări la revolte”, a declarat şeful său, generalul Mohammad Kazemi, într-un interviu pentru khamenei.ir, site-ul liderului suprem, din care au fost publicate fragmente luni de mass-media oficiale.
Autorităţile iraniene se referă, în general, la proteste ca „revolte” încurajate de ţări şi organizaţii ostile Iranului.
Sute de persoane au fost ucise în timpul protestelor în urma morţii, la 16 septembrie 2022, a kurdei iraniene Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată pentru nerespectarea codului vestimentar strict impus femeilor în Iran.
Printre ţările implicate, generalul Kazemi a menţionat Statele Unite, Regatul Unit, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Franţa, Germania, Canada, Belgia, Austria, Albania, Australia, Islanda, Italia, Kosovo, Norvegia, Bahrein, Noua Zeelandă şi Israel.
Majoritatea acestor ţări au sprijinit protestatarii şi au impus sancţiuni guvernului şi forţelor de securitate pentru răspunsul lor la proteste.
În interviul său, generalul Kazemi s-a referit la utilizarea de către aceste ţări a unor cetăţeni non-europeni, cum ar fi afgani, pakistanezi şi irakieni, pentru a „colecta informaţii despre starea tulburărilor”.
De asemenea, el a pus sub semnul întrebării „activitatea diplomaţilor de la ambasada Franţei la Teheran” pentru că au „colectat informaţii pe teren despre revolte şi situaţia forţelor de securitate”, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Kazemi a relatat, de asemenea, despre „întâlnirea periodică a serviciului de informaţii al Emiratelor şi al regimului sionist (Israel - n.r.) într-o ţară arabă pentru a sprijini tulburările” din Iran, potrivit unor extrase din interviu.
Editor : Liviu Cojan