„Învingem!”: Mesajele îngrijorătoare transmise de Wilders, Le Pen și Orban după victoria extremei drepte la alegerile din Austria

Data actualizării: Data publicării:
wilders le pen si orban
Foto: Geert Wilders, Marine Le Pen și Viktor Orban / Colaj foto: surse foto Profimedia Images

Elita partidelor de extremă dreaptă din Europa s-a grăbit să felicite victoria FPO la alegerile din Austria. Ce mesaje îngrijorătoare au transmis Geert Wilders, Marine Le Pen și Viktor Orban, după ce partidul condus de Herbert Kickl a obținut un rezultat record.

Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate din Olanda, a scris pe rețelele de socializare: „Învingem! Vremurile se schimbă! Identitate, suveranitate, libertate și fără imigrație/azil ilegal este ceea ce tânjesc zeci de milioane de europeni!”, conform POLITICO.

Aliații francezi ai lui Kickl, Partidul Adunarea Națională, au fost și ei încântați. Șefa partidului, Marine Le Pen, a spus că este „încântată” de victoria FPÖ, care „confirmă triumful poporului”.

Liderul Ligii Italiei, viceprim-ministrul Matteo Salvini, a numit-o „o zi istorică în numele schimbării”.

Celor care vorbesc despre „extrema dreaptă”, le reamintim că la Viena singurul lucru extrem este dorința de schimbare care pune din nou în centru valorile muncii, familiei și securității”, a adăugat Salvini.

Premierul maghiar Viktor Orbán l-a felicitat pe liderul FPÖ pentru „victoria sa istorică”, numind-o „o altă victorie pentru Patriots”, în referire la noua grupare de extremă dreapta din Parlamentul European.

Cuvinte de laudă au venit și de la un politician de top din Cehia, vecina Austriei.

Viktor Orbán a avut dreptate să sublinieze că Patrioții pentru Europa devin din ce în ce mai puternici”, a scris fostul prim-ministru Andrej Babiš în mesajul său de felicitare.

FPO, fondată în anii 1950 de foști membri ai SS și alți veterani naziști, a funcționat pe o platformă anti-străini, jurând că va ridica o „fortăreață” pentru a-i ține departe pe migranți.

Partidul condus acum de Herbert Kickl, care a mizat electoral pe o economie care merge prost şi pe îngrijorările că Austria a primit mai mulţi imigranţi decât poate integra, FPO a obţinut 29% din voturi, un rezultat record care i-ar putea oferi o platformă pentru a conduce următorul guvern. Kickl trebuie să-şi găsească însă un partener pentru a forma o coaliţie stabilă şi este detestat de alţi lideri de partid din Austria, care au refuzat să se alieze cu el şi au început rapid să discute posibilitatea de a sonda alternative la un guvern condus de FPO, conform Reuters.

Partidul Social Democrat a ocupat locul al treilea la votul de duminică, înregistrând cel mai rău rezultat din istoria sa, cu 21 la sută. Verzii, care guvernează alături de ÖVP în actualul guvern, au suferit și ei o scădere abruptă a sprijinului pentru a termina cu doar opt procente. Liberalii NEOS au fost, între timp, ceilalți câștigători ai serii, cu peste nouă la sută.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit cel mai iubit actor. Pierdere uriașă pentru români
Digi FM
Smiley și Gina Pistol, probleme în vacanța din Cipru: „Ne-am trezit brusc, nu știam ce...
Pro FM
Și-a lansat un brand de whisky, dar ea a fost în centrul atenției. Beyonce, decolteu amețitor într-o rochie...
Film Now
Kate Winslet, despre cea mai discutată scenă din Titanic, un secret până acum: "N-ar fi trebuit să spun asta...
Adevarul
Trucul viral prin care poți reduce factura la gaz: „Îți poate salva câteva sute de lei pe an”
Newsweek
Anunț surprinzător de la guvern despre pensia pe octombrie. „S-au virat banii!” Când se fac plățile?
Digi FM
Adrian Daminescu a învins cancerul pulmonar, dar nu s-a lăsat de fumat: "Fumez de la 7 ani. Am trecut prin...
Digi World
Trucul care a făcut furori pe TikTok, demontat de specialiști. De ce nu e bine să păstrezi fructele de...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Denzel Washington, despre colaborarea cu Whitney Houston, de acum aproape 30 de ani: "Am vrut să o protejez"
UTV
Theo Rose face sacrificii pentru a petrece timp cu fiul ei, Sasha: „Sufar de fiecare data cand lipsesc mult...