Familiile de refugiați sirieni își roagă urmăritorii să le ofere donații pe TikTok în timp ce compania reține până la 70% din banii pe care aceștia ar trebui să îi primească, după cum se arată într-o investigație BBC.
Copiii fac livestream cu orele pe aplicația rețelei sociale, acolo unde îi roagă pe urmăritori să le dea cadouri digitale cu valoare în bani. BBC a observat filmări live pe TikTok care făceau până la 1.000 de dolari pe oră, însă persoanele din taberele de refugiați primeau doar o parte foarte mică din profit.
TikTok a spus că va lua măsuri pentru a combate „exploatarea prin cerșit”, menționând că acest tip de conținut nu este permis pe platforma sa, iar comisioanele aplicate cadourilor digitale erau semnificativ mai mici de 70%. Compania a refuzat să specifice suma exactă reținută.
Utilizatorii de TikTok s-au trezit că aplicația s-a umplut de livestream-uri ale familiilor care trăiesc în tabere de refugiați din Siria. Unii oameni încearcă să îi ajute, dar alții se tem că vor fi păcăliți.
Unele conturi ale refugiaților de pe TikTok fac și 1.000 de dolari pe oră
În taberele de refugiați din nord-vestul Siriei, BBC a descoperit că acest nou trend a fost făcut posibil de așa-numiți „intermediari TikTok” - persoane care le pun la dispoziție familiilor telefoanele și echipamentul de care au nevoie pentru a transmite live.
Intermediarii spun că au lucrat cu agenții afiliate cu TikTok în China și Orientul Mijlociu care le-au pus la dispoziție conturi de TikTok. Aceste agenții fac parte din strategia globală a TikTok de a recruta persoane care să facă livestreaming și pentru a încuraja utilizatorii să petreacă mai mult timp în aplicație.
Din moment ce algoritmul TikTok sugerează conținut bazat pe originea geografică a numărului de telefon al utilizatorului, intermediarii au spus că preferă să folosească carduri SIM din Marea Britanie. Ei spun că britanicii sunt cei mai generoși donatori.
Una dintre familiile care se filmează live pe TikTok, Mona Ali Al-Karim și cele șase fiice ale sale petrec multe ore în cortul din tabăra de refugiați în care locuiesc, acolo unde repetă puținele fraze în limba engleză pe care le cunosc: „vă rog să dați 'like'”, „vă rog să distribuiți”, „vă rog să donați”.
Soțul Monei a murit într-un bombardament aerian, iar acum femeia se folosește de aceste livestream-uri pentru a face rost de banii de care fiica ei nevăzătoare are nevoie pentru o operație.
Cadourile pe care le primesc sunt virtuale, dar acestea îi costă pe urmăritori bani reali care pot fi retrași apoi sub formă de numerar.
Cu toate că unele dintre conturile refugiaților care cer donații pe TikTok obțineau până la 1.000 de dolari pe oră, familiile strămutate din cauza războiului din Siria spun că primesc doar o foarte mică parte din câștiguri.
Experiment: Dintr-o donație de 106 dolari, un refugiat se alege cu doar 19 dolari
Din moment ce TikTok a refuzat să spună ce sumă de bani reține din donațiile primite de refugiați, BBC a făcut un experiment pentru a vedea unde ajung banii.
Un reporter din Siria a contactat o agenție afiliată cu TikTok spunând că trăiește într-o tabără de refugiați. Acesta a obținut un cont cu care a făcut livestream, în timp ce angajații BBC de la Londra i-au trimis cadouri în valoare de 106$ de pe un alt cont.
La finalul filmării live, reporterul din Siria primise doar 33 de dolari din donațiile echipei de la BBC. TikTok a reținut 69% din valoarea cadourilor.
Cei 33 de dolari s-au mai redus cu încă 10% când au fost retrași în numerar de la un magazin local de transfer de bani. Intermediarii TikTok le iau încă 35% din banii rămași, ceea ce înseamnă că o familie de refugiați ar rămâne doar cu 19$ din totalul de 106$ primiți.
Unul dintre intermediarii sirieni a spus că și-a vândut toate animalele domestice pentru a cumpăra telefoane mobile, carduri SIM și conexiune la internet și acum lucrează cu 12 familii de refugiați câteva ore pe zi.
„Ghilde de livestream”: Agențiile care recrutează noi utilizatori pentru TikTok
Intermediarii sunt sprijiniți de „agenții de live” din China care lucrează direct cu TikTok. „Ei ne ajută dacă avem probleme cu aplicația. Ne redau conturile blocate.”
Agențiile de acest gen, numite și „ghilde de livestream”, au apărut în mai multe țări de pe tot globul și sunt contractate de TikTok pentru a-i ajuta pe creatorii de conținut să producă filmări live mai atractive pentru utilizatori.
Oamenii au dreptul de a împărtăși povestea lor de viață online și de „a încerca să caute sprijin și simpatie”, dar aceste livestream-uri sunt „lipsite de deminitate și sunt umilitoare”, potrivit lui Marwa Fatafta, de la organizația pentru drepturi digitale Access Now.
Regulile TikTok specifică faptul că utilizatorii trebuie să aibă cel puțin 1.000 de urmăritori înainte să poată face live-uri, trebuie să nu solicite direct cadouri și trebuie să „prevină vătămarea, punerea în pericol sau exploatarea” minorilor care apar pe această platformă.
Cu toate acestea, când BBC a raportat 30 de conturi în care copiii sunt puși să cerșească, TikTok a spus că acestea nu încalcă nicio regulă.
Organizațiile de caritate încearcă să îi ajute pe refugiați, dar pentru mulți dintre cei care trăiesc în tabere, opțiunile sunt limitate. Sute de familii continuă să facă livestream în fiecare zi, iar cea mai mare parte din banii donați ajunge la TikTok.
TikTok, aplicația de social media cu cea mai mare creștere, a obținut un venit brut de peste 6,2 miliarde de dolari din plățile făcute de utilizatori de la lansarea sa în 2017, potrivit datelor publicate de Sensor Tower.