Instruiți cum să trăiască în lumea liberă. Viața dezertorilor nord-coreeni care scapă de sub jugul lui Kim Jong-un

Data publicării:
Kim Jong un privește prin binoclu
Înainte de cele trei luni pe care trebuie să le petreacă la Hanawon, dezertorii nord-coreeni sunt verificați să nu fie spioni trimiși în Coreea de Sud de Kim Jong-un - procesul durează trei luni de zile. Foto: Profimedia Images

Toți dezertorii nord-coreeni care ajung în Coreea de Sud sunt obligați să petreacă trei luni la Hanawon – o școală care îi învață să se integreze în societatea sud-coreeană, scrie CNN. Dar nu toți cei care termină cursurile ies din instituție cu încredere și pregătiți pentru noua lor viață, iar unii activiști cred că sistemul trebuie regândit.

Înainte să plece din Coreea de Nord, o femeie cunoscută sub pseudonimul „C” a văzut cum se trăiește dincolo de graniță urmărind emisiuni TV distribuite ilegal.

Oamenii care sunt prinși cu materiale străine, precum cărți sau filme interzise în Coreea de Nord, pot primi pedepse foarte mari. Chiar și așa, C privea spectacolele sud-coreene fascinată fiind de ceea ce ea numea o „realitate diferită” decât cea cu care era obișnuită.

„Am învățat că Coreea de Sud este o țară bogată unde drepturile omului sunt garantate”, a spus C, care acum are peste 20 de ani.

În condițiile în care Coreea de Nord înăsprea restricțiile de la graniță și viața de zi cu zi devenea tot mai grea, C a fugit în 2019 petrecând câțiva ani în China înainte de a merge în Coreea de Sud, acolo unde acum este instruită într-un complex administrat de guvern numit Hanawon.

Oficialii spun că instituția îi învață pe dezertori, printre altele, despre istorie, cultură, aptitudini vocaționale și sarcini de zi cu zi, precum cumpărăturile de la magazin și alte activități care arată foarte diferit în țara lor de origine izolată și săracă.

Hanawon-Coreea-de-Sud-3
Centrul în care dezertorii nord-coreeni învață să folosească tehnologii moderne. Foto: Profimedia Images

„Am învățat din greu... încerc să îmi gestionez viața cu încrederea că lucrurile vor merge bine dacă încerc destul de mult”, a spus C. „Aflu cum să trăiesc în Coreea de Sud la Hanawon.”

Când ajung în Coreea de Sud, dezertorii trebuie să fie verificați de serviciile de securitate – un proces care durează trei luni de zile prin care Serviciul Național de Informații vrea să se asigure că dezertorii nu sunt spioni nord-coreeni.

După validare, aceștia ajung la Hanawon pentru încă trei luni de cursuri obligatorii, ceea ce înseamnă că dezertorii petrec în jur de o jumătate de an în instituții ale guvernului înainte de a fi liberi să trăiască în Coreea de Sud.

Această abordare este „învechită”, ineficientă și mult prea restrictivă, potrivit lui Sokeel Park, directorul organizației non-profit Libertate în Coreea de Nord (LINK), care îi ajută pe nord-coreeni să se restabilească în Coreea de Sud.

Hanawon-Coreea-de-Sud-5
Cursuri de brutar pentru dezertorii nord-coreeni. Foto: Profimedia Images

„Este ironic că refugiații nord-coreeni își riscă viețile ca să scape de sub controlul extrem al guvernului, dar trebuie să petreacă primele trei luni în Coreea de Sud trăind sub controlul dominant al unui guvern care nu le servește interesele sau respectă agenția”, a spus Park pentru CNN.

La cursurile de educație vocațională, dezertorii pot alege să fie instruiți în unul din 22 de tipuri de joburi, majoritatea dintre ele necesitând muncă fizică.

Nord-coreeni din Hanawon sunt încurajați să asculte melodii care erau populare în anii '90 și hituri mai recente pentru a se integra mai bine în societate.

Când CNN a vizitat instituția, cele mai multe clase erau goale, doar câțiva studenți lucrând în sălile cu calculatoare și pentru manichiuriști. Cu toate că instituția primea cândva aproape 3.000 de dezertori pe an, numărul lor a scăzut până la câteva zeci în 2021 și 2022 din cauza pandemiei și a restricțiilor de la graniță impuse de Coreea de Nord și China.

Hanawon-Coreea-de-Sud-6
Dezertoare nord-coreeană la cursurile de manichiură din centrul Hanawon. Foto: Profimedia Images

Cursurile de instruire de la Hanawon cuprind și alte aptitudini de bază precum procesul de deschidere a unui cont bancar. După ce termină programul, dezertorii primesc beneficii din partea guvernului pentru a începe o nouă viață, inclusiv o subvenție inițială și sprijin pentru găsirea unei locuințe.

Unii dezertori pleacă de la Hanawon simțindu-se frustrați și nepregătiți pentru lumea reală.

„Hanawon ar fi trebuit să mă învețe lucruri pe care chiar să le pot folosi, dar m-au învățat doar lucruri aiurea”, a spus Kim, un dezertor care a scăpat din Coreea de Nord în 2017 și și-a terminat instructajul în 2018.

Unele lecții, ca cele care îi învață să folosească tehnologii moderne, sunt utile. Dar alte lecții mai teoretice i-au lăsat nedumeriți, precum atunci când au trebuit să citească o carte în care se explică cum să plachezi un inel cu aur.

Hanawon-Coreea-de-Sud-4
Un dezertor nord-coreean primește îngrijiri dentare în centrul Hanawon. Foto: Profimedia Images

Mai mulți experți și activiști au adus critici similare în atenția publicului în ultimii ani, spunând că dezertorii au nevoie să primească mai multe îngrijiri în privința sănătății mintale și asistență pe termen lung.

Dezertorii ajung în Coreea de Sud cu „atât de multe speranțe și așteptări”, a spus Park, dar de multe ori entuziasmul inițial se pierde până în momentul în care acestora li se permite să iasă din Hanawon.

După o călătorie grea efectuată ca să ajungă în Coreea de Sud, dezertorii nord-coreeni ar trebui să aibă șansa de a începe acest nou capitol al vieții lor așa cum își doresc ei – cu aceeași libertate pentru care și-au riscat viața.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...