Institutul Robert Lansing: Budapesta creează un canal de infiltrare pentru serviciile secrete ruse

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban și Vladimir Putin
Întâlnirea celor doi dă dureri de cap Europei. Foto: Profimedia

O spune chiar Institutul Rober Lansing: mișcarea de acum câteva zile ar putea facilita intrarea în Uniunea Europeană a peste 65.000 de persoane. Unele dintre ele, posibil aparținând unor grupuri de recunoaștere și diversiune a serviciilor secrete ruse.

Este posibil ca Ungaria să deschidă o portiță de intrare în Uniunea Europeană pentru grupurile de diversiune și recunoaștere ale serviciilor secrete ruse. Această suspiciune provine din decizia Budapestei de a include rușii și bielorușii în programul „cardului național”, care acordă autorizație de muncă în Ungaria timp de doi ani, cu posibilitatea de prelungire.

Aproximativ 65.000 de persoane și familiile lor sunt așteptate să intre în Ungaria în cadrul acestui program în primăvara anului 2025. Această măsură le va acorda intrarea în UE fără controale stricte. Decizia Budapestei a urmat vizitei premierului ungar Viktor Orban la Moscova. Suntem convinși că noua politică de vize a Ungariei va permite Rusiei să circule liber în UE, facilitând potențial activitățile de spionaj și diversiune ale serviciilor sale de informații.


Activități de diversiune în Europa

Această evoluție vine pe fondul unei creșteri fără precedent a activităților rusești de diversiune în Europa.

La 29 iulie, în apropiere de Bremen, Germania, sabotorii au incendiat puțuri de cabluri feroviare. În aprilie 2024, am avertizat cu privire la riscurile reprezentate de operațiunile serviciilor secrete militare ruse care vizează infrastructura feroviară a Germaniei. Operațiuni active ale serviciilor ruse de informații militare au fost raportate și în Franța.

“Credem că Moscova a influențat cu succes conducerea politică a Ungariei pentru a minimiza consecințele expulzării agenților și ofițerilor de informații ruși care operau în Europa sub acoperire diplomatică. Riscurile de securitate tot mai mari pentru statele membre ale UE necesită acțiuni imediate și decisive din partea Comisiei Europene și a Parlamentului European cu privire la Ungaria. Frontiera ungară ar putea deveni un canal necontrolat prin care teroriștii, sabotorii și spionii din Rusia și Belarus să intre în UE. În plus, există posibilitatea ca autoritățile din aceste țări să folosească acest canal pentru a introduce ilegal migranți, așa cum s-a întâmplat deja la frontierele cu Polonia și Finlanda”, scrie Robert Lansing Institute.

Cine este RL Institute

Robert Lansing a fost un avocat și diplomat american care a ocupat funcția de consilier al Departamentului de Stat la izbucnirea Primului Război Mondial, iar apoi pe cea de secretar de stat al Statelor Unite în timpul președintelui Woodrow Wilson între 1915 și 1920. Democrat conservator pro-business, a fost un susținător puternic al democrației și al rolului Statelor Unite în stabilirea dreptului internațional. A fost un dușman declarat al autocrației germane și al bolșevismului rus. 

Institutul care îi poartă numele promovează o înțelegere în cunoștință de cauză a provocărilor globale cauzate de amenințările la adresa societăților democratice, a afacerilor politice și diplomatice prin cercetare fiabilă, analiză de încredere și educație inovatoare. "Ne-am angajat să îmbunătățim capacitatea euro-atlantică de a contracara operațiunile hibride și de a răspunde amenințărilor emergente pentru a atinge obiectivele strategice. Robert Lansing Institute for Global Threats and democracies Studies este o organizație nepartizană și non-profit de cercetare a politicilor publice.
Înțelegerea noastră a geopoliticii este că aceasta transpune lecțiile trase din istorie și geografie în instrumente operaționale", scrie RL Institute în prezentarea sa.

 

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu