"Insolația e mortală". Milioane de americani sunt în alertă, domul de căldură care a provocat victime anul trecut s-a instalat deja

Data actualizării: Data publicării:
caldura
Light painting with lensball

Peste 34 de milioane de americani se pregătesc pentru temperaturi extreme, în timp ce un dom de căldură este așteptat să afecteze coasta de vest a continentului, în această săptămână. Meteorologii îi avertizează pe locuitorii din California, Nevada, Utah și Arizona să se pregătească pentru temperaturi cu până la 7 grade mai mult decât cele normale perioadei, scrie BBC.

Prognozele meteorologice arată că temperaturile ar putea atinge 42,2 grade Celsius de la Sacramento la Bakersfield. Serviciul Național de Meteorologie (NWS) a emis marți o avertizare de căldură excesivă pentru centrul Californiei. Anul trecut, temperaturile nu au fost așa mari în Sacramento decât la finalul lunii iunie.

Meteorologii au extins avertismentul de caniculă miercuri, de la Las Vegas până în Arizona. NWS a emis, de asemenea, avertismente de căldură pentru sudul Texasului, unde marți au fost 47,2 grade Celsius.

Joi este de așteptat să fie cea mai fierbinte zi din această săptămână, cu peste 7 grade față de normalul perioadei. Recordurile de temperatură ar putea fi doborâte în Phoenix, Las Vegas, Albuquerque și Fresno.

Locuitorii care se confruntă cu valul de căldură au fost sfătuiți să bea mai multe lichide, să stea în case, să se ferească de soare și să poarte haine lejere. „Insolația poate fi mortală”, au avertizat meteorologii din Phoenix într-o postare de marți seară.

Agenția pentru Protecția Mediului din California a emis o alertă pentru angajații care muncesc în aer liber, bătrâni și copii, care sunt extrem de vulnerabili la căldura extremă, care „este o consecință invizibilă, dar periculoasă a schimbărilor climatice”.

Pompierii din regiune sunt în alertă și pregătiți să intervină dacă izbucnesc incendii, pe fondul îngrijorărilor că temperaturile crescute pot duce la apariția acestora.

Locuitorii din California, care au sperat că vor scăpa de căldură pe plajă au fost avertizați că sunt așteptate valuri de 15-20 de metri pe coastă. Înotătorii neexperimentați au fost sfătuiți să nu intre în apă.

Cum se formează un dom de căldură

Aerul cald se extinde pe verticală în atmosferă, apoi presiunea ridicată de sus înseamnă că nu are pe unde să iasă și împinge aerul cald în jos. Aerul cald se scufundă, se comprimă și se încălzește, ceea ce atrage mai multă căldură dedesubt. Apoi, solul se încălzește și pierde umiditate, ceea ce îl face să se încălzească și mai mult, ceea ce înseamnă că este un loc propice pentru izbucnirea incendiilor. De asemenea, domul de presiune înaltă împinge norii în jurul său, menținând căldura și mai mult.

În mod normal, vânturile pot deplasa presiunea înaltă, dar, pe măsură ce domul se întinde în atmosferă, sistemul de presiune înaltă se mișcă foarte încet, devenind aproape staționar.

Domurile de căldură sunt destul de frecvente în zonele temperate, dar devin tot mai intense și mai regulate în zonele care nu cunosc de obicei o asemenea căldură extremă.

Oamenii de știință de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) au descoperit că principalul factor declanșator este o schimbare puternică a temperaturilor oceanice în timpul iernii precedente. 

O cupolă de căldură care a lovit sud-vestul SUA în iulie anul trecut a fost descrisă de meteorologi ca fiind „una dintre cele mai puternice” de acest care a lovit regiunea.

Un dom de căldură din iunie 2023 care a lovit Louisiana și Texas a dus la moatea a 12 persoane, iar alte câteva sute au ajuns la spital din cauza problemelor de sănătate accentuate de caniculă. În timp ce domurile de căldură au fost descrise cândva ca fiind rare, valurile de căldură și domurile de căldură devin din ce în ce mai comune și mai intense din cauza schimbărilor climatice induse de om, spun oamenii de știință.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri