„Inima statului a fost atinsă”. Răsturnare de situație în cazul ofițerului de securitate al lui Macron. Anunțul Palatului Elysée
Data actualizării: Data publicării:
Palatul Elysée a anunţat vineri - o adevărată lovitură de teatru în scandalul Benalla - că angajează procedura de concediere a lui Alexandre Benalla, filmat în timp ce lovea un manifestant şi care a fost plasat în arest preventiv vineri, relatează AFP, citată de News.ro.
Sancţiunile impuse până acum - o suspendare de două săptămâni fără plată şi o mutare - au fost un „ultim avertisment înaintea concedierii”, a avertizat joi un purtător de cuvânt al Palatului Elysée Bruno Roger-Petit.
Însă, evocând „fapte noi constitutive ale unei erori comise” şi faptul că suspectul este vizat de o procedură judiciară, Elysée a declart vineri pentru AFP că a „luat decizia de angaja procedura de concediere a lui Alexandre Benalla”, pentru că acesta, „cu scopul de a-şi proba nevinovăţia (...), ar fi fost destinatarul unui document al Prefecturii de Poliţie pe care nu era autorizat să-l deţină”.
Despre ce document este vorba? În acelaşi moment, o sursă apropiată dosarului a declarat pentru AFP că trei poliţişti - un controlor general, un comisar şi un comandant - au fost suspendaţi, pentru că au extras imagini de supraveghere video ale Primăriei Parisului şi i le-au trimis lui Benalla.
Ministrul de Interne Gérard Collomb „condamnă puternic” aceste acţiuni, a declarat el.
Benalla a fost plasat în arest preventiv vineri dimineaţa, la Paris, în cadrul anchetei preliminare deschise joi, după difuzarea înregistrării video, miercuri seara, de către ziarul Le Monde.
El este vizat cu privire la fapte de violenţă în grup de către o persoană însărcinată cu o misiune în serviciul public, de uzurpare de funcţii, de port ilegal de însemne rezevate autorităţii publice şi de complicitate la deturnarea unor imagini provenind dintr-un sistem de protecţie video.
Vincent Crase, un jandarm rezervist şi agent de primire LREM care era împreună cu Alexandre Benalla pe 1 Mai, a fost de asemenea plasat în arest preventiv, vineri.
REACŢIE ÎN LANŢ
Difuzarea înregistrărilor video în care apare Benalla, însărcinat pe lângă şeful Cabinetului preşedinţiei Republicii şi însărcinat cu securitatea, care purta o cască cu vizieră, în timp ce lovea un tânăr în timpul manifestaţiilor de la 1 Mai, a provocat un val de critici şi întrebări.
De ce nu a aplicat Elysée sancţiuni mai aspre? De ce nu a semnalat faptele lui Benalla justiţiei? De ce acesta a continuat să lucreze la Elysée? Ce ştiau preşedintele Emmanuel Macron şi ministrul Gérard Collomb?
Reacţii continuă în lanţ - dezbateri în Adunarea Naţională parazitată de caz, Comisia Legilor a Adunării transformtă în comisie de anchetă cu privire la fapte, sesizarea inspecţiei generale a poliţiei naţionale (IGPN) de Collomb, o audiere a lui Collomb la începutul săptămânii viitoare în Comia Legilor din Senat, propunerea unei moţiuni de cenzură a Guvernului - lansată de deputaţi La France insoumise (LFI).
În centrul acestei furtuni, Emmanuel Macron a rămas stoic şi tăcut, refuzând să răspundă presei, într-o vizită în Dordogne, joi, limitându-se să spună că ”Republica este inalterabilă”.
Un purtător de cuvânt al Elysée, Bruno Roger-Petit, a încercat joi să stingă ”incendiul”, dând asigurări că sancţiunea impusă lui Benalla este ”cea mai gravă pronunţată vreodată împotriva unui însărcinat de misiune”.
Cazul se află de-acum ”pe mâna justiţiei şi este foarte bine aşa”, a reacţionat premierul Edouard Philippe, interpelat în Senat.
”SINGURA IEŞIRE POSIBILĂ”
Având în vedere presiunea politică şi media, concedierea lui Benalla ”era evident singura ieşire posibilă”, a reacţionat vineri deputatul LREM Matthieu Orphelin.
În grupul LREM, „eu cred că mulţi aşteptau asta de ieri”, a declarat un membru al formaţiunii, în timp ce Valérie Pécresse, conducătoarea mişcării „Libres!” (dreapta) deplânge fapte ”disimulate” şi o „reacţie tardivă a preşedinţiei”.
Această concediere „este minimul ce putea să facă Elysée”, a comentat eurodeputatul RN (fost FN, extremă dreapta) Nicolas Bay la franceinfo.
Într-o puternică atmosferă de tensiune, deputaţi din opoziţie îl acuză de-acum pe Gérard Collomb de „minciuni” şi cer ca ministrul, eventual premierul, să vină să dea explicaţii în Adunarea Naţională, în urma unor noi dezvăluiri de presă, potrivit cărora Collomb era la curent de la 2 mai.
Luc Carvounas (PS) a apreciat că „a avut loc cel puţin o minciună prin omisiune” din partea lui Collomb, întrucât poliţia poliţiştilor a fost deja sesizată, în timp ce ministrul a sugerat că era un lucru nou.
„Inima statului este atinsă. Lucrările noastre trebuie să înceteze imediat, premierul trebuie să vină să dea explicaţii în Adunarea Naţională”, a tunat liderul grupului deputaţilor LR Christian Jacob.
Biroul Comisiei Legilor ar putea să se reunească vineri seara pentru a organiza ancheta, la iniţiativa preşedintei sale Yaël Braun-Pivet.