Îngrijorări ale SUA că sistemul Iron Dome al Israelului ar putea fi copleşit într-un război cu Hezbollah (CNN)
Oficiali americani au îngrijorări serioase cu privire la faptul că, în eventualitatea unui război complet între Israel şi Hezbollah, gruparea militantă sprijinită de Iran ar putea copleşi sistemele de apărare anti-aeriană ale Israelului în nord, inclusiv mult-elogiatul sistem Iron Dome, au declarat pentru CNN trei oficiali ai SUA.
Temerile, despre care oficialii SUA au afirmat că le-au fost comunicate şi de către Israel, că sistemul Iron Dome ar putea fi vulnerabil la arsenalul vast de rachete şi drone al Hezbollah cresc, în timp ce Israelul indică tot mai mult oficialilor SUA că se pregăteşte pentru o incursiune terestră şi aeriană în Liban.
Oficiali israelieni au spus SUA că plănuiesc să îşi mute resursele din sudul Gaza în nordul Israelului pentru a se pregăti pentru o posibilă ofensivă împotriva grupării, au declarat, miercuri, pentru CNN, oficiali americani.
”Estimăm că unele - cel puţin - dintre bateriile” Iron Dome ”vor fi copleşite”, a afirmat un oficial din administraţie.
Un oficial israelian a declarat că acest lucru ar fi posibil dacă Hezbollah ar desfăşura un atac pe scară largă, folosind în principal arme cu ghidaj de precizie, care ar putea pune probleme sistemului de apărare. Hezbollah adună muniţii cu ghidaj de precizie şi rachete din Iran de câţiva ani, fapt în legătură cu care Israelul şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea.
Anterior, în cursul acestei luni, Hezbollah a publicat imagini video care ar arăta o dronă lovind şi avariind o baterie Iron Dome, la o bază militară din nordul Israelului. Presa din Israel a relatat că pare a fi prima dovadă a unui incident în care s-a reuşit lovirea sistemului.
Forţele de Apărare Israeliene (IDF) afirmă că nu era cunoscută vreo avarie la sistem. Însă oficiali israelieni au spus SUA că ei cred că sistemul Iron Dome ar putea fi vulnerabil, în special în nordul Israelului, şi că au fost surprinşi de rafinamentul atacurilor Hezbollah, au afirmat doi oficiali americani. O îngrijorare principală se referă la folosirea de către Hezbollah a unui număr mare de muniţii cu ghidaj de precizie şi rachete, a afirmat o sursă familiarizată cu situaţia.
Gruparea militantă libaneză a publicat şi săptămâna aceasta un videoclip de nouă minute, care ar fi fost filamt cu o dronă, arătând locaţii militare israeliene în mai multe oraşe din Israel.
Un alt oficial al SUA a recunoscut pentru CNN că în eventualitatea unui război complet, sprijinul de care Israelul ar avea nevoie cel mai mult îl reprezintă sistemele adiţionale de apărare anti-aeriană şi înlocuiri pentru Iron Dome, pe care SUA le-ar asigura.
IDF a refuzat să comenteze acest subiect.
Sistemul Iron Dome este fundamental pentru apărarea Israelului şi guvernul SUA a cheltuit peste 2,9 miliarde de dolari pentru acest program, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului. Forţele de Apărare Israeliene afirmă că sistemul a avut o rată de succes de 95,6% în cazul unei salve de rachete trase de Jihadul Islamic anul trecut, deci în cazul în care Hezbollah ar copleşi apărarea anti-rachete, ar fi la risc vieţilor soldaţilor şi civilor israelieni.
”O perioadă foarte periculoasă”
Discuţiile vin în timp ce situaţia de la graniţa de nord a Israelului a ajuns la un periculos punct de cotitură, au afirmat oficiali americani.
”Faptul că am reuşit să rezistăm atât de mult este un miracol”, a declarat un oficial SUA, referindu-se la eforturile SUA de a împiedica atacurile Israel-Hezbollah să se transforme într-un război deschis.
”Intrăm într-o perioadă foarte periculoasă”, a afirmat un alt oficial al administraţiei Biden. ”Orice s-ar putea petrece fără prea multe avertizări”, a adăugat el.
Implicaţiile unui război mai amplu între Israel şi Hezbollah ar putea fi devastatoare, a declarat oficialul SUA. Hezbollah are un arsenal de rachete, proiectile şi drone exponenţial mai mare, mai rafinat şi mai distructiv decât Hamas. Cele mai multe sunt rachete cu rază scurtă de acţiune, dar unele pot ajunfe în Israel cu precizie. IDF a estimat că Hezbollah are aproximativ 150.000 de rachete şi proiectile, inclusiv mii de muniţii de precizie.
Posibilitatea izbucnirii unui război a continuat să crească, în timp ce perspectivele unui acord de încetare a focului între Israel şi Hamas s-au estompat, a declarat primul oficial SUA. Dacă se ajunge la un acord, există o înţelegere diplomatică paralelă între Israel şi Hezbollah, negociată de trimisul SUA Amos Hochstein, despre care SUA crede că ar putea intra în vigoare.
Hochstein s-a aflat, săptămâna aceasta, atât la Ierusalim, cât şi la Beirut, întâlnindu-se cu oficiali israelieni şi libanezi pentru a promova planul său şi a convinge cele două părţi să evite alte escaladări.
Însă atacurile peste graniţă între Israel şi Hezbollah au ajuns la un nou maxim săptămâna acesta, iar marţi Israelul a avertizat Hezbollah privind perspectiva unui război ”complet” după ce a fost publicat videoclipul filmat de dronă.
Oficiali israelieni au spus SUA, iar aceasta este de acord, că au resursele să desfăşoare o ofensivă împotriva Hezbollah dacă este nevoie, mai ales în cazul în care campania de la Rafah, în sudul Gaza, slăbeşte în intensitate, potrivit unor oficiali familiarizaţi cu discuţiile. IDF intenţionează să îşi menţină prezenţa în Gaza, dar cele mai grele operaţiuni în enclavă vor fi, în mare parte, finalizate după cea de la Rafah, au declarat oficialii. Totuşi, oficialii SUA nu cred că Israelul are o tranziţie sustenabilă şi un plan pentru guvernanţa post-război a Gaza care să asigure faptul că enclava nu va intra iar sub controlul militanţilor, dacă Israelul trebuie să îşi mute resursele spre un război cu Libanul.
Editor : G.M.
- Etichete:
- sua
- israel
- securitate
- iron dome
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News