Influența Rusiei în Europa de Est agravează epidemia de HIV, spun experții. Decesele legate de SIDA au crescut cu 34%

Data actualizării: Data publicării:
HIV
Eforturile de îmbunătățire a tratamentului și de prevenire a infecțiilor sunt împiedicate de propaganda legată de Rusia împotriva unor ținte precum serviciile de terapie de substituție cu opioide, care reduc riscul de infectare cu HIV. Foto: Profimedia

Influența crescândă a Rusiei în Europa de Est duce la agravarea epidemiei de HIV, avertizează experții. În Europa de Est și Asia Centrală, noile diagnostice de HIV au crescut cu 20% din 2010, în timp ce decesele legate de SIDA au crescut cu 34% - cele mai rapide rate de creștere la nivel mondial.

Cele mai multe infecții noi din regiune sunt înregistrate în rândul "populațiilor-cheie", inclusiv persoanele care se injectează droguri, lucrătorii sexuali și homosexualii, precum și partenerii lor sexuali, scrie The Guardian.

Eforturile de îmbunătățire a tratamentului și de prevenire a infecțiilor sunt împiedicate de propaganda legată de Rusia împotriva unor ținte precum serviciile de terapie de substituție cu opioide, care reduc riscul de infectare cu HIV în rândul persoanelor care consumă droguri, și comunitatea LGBTQ+.

Influența Rusiei este "clară și în creștere"

Între timp, legile privind "agenții străini" din mai multe țări, urmând modelul stabilit în Rusia, impun organizațiilor caritabile și organizațiilor care primesc finanțare din străinătate să se înregistreze și impun cerințe oneroase de raportare. Acest lucru a forțat unele organizații caritabile să se retragă, s-a spus în cadrul unei ședințe de presă la cea de-a 25-a conferință internațională privind SIDA.

Michel Kazatchkine, consilier special pentru Organizația Mondială a Sănătății Europa, a declarat că influența Rusiei în țările vecine este "clară și în creștere", inclusiv finanțarea serviciilor de securitate și a ministerelor de interne. "Se finanțează în continuare propaganda și se desfășoară o rusificare rapidă a teritoriilor ocupate", a spus el.

Legile și politicile din multe dintre țările din regiune au reprezentat obstacole semnificative în calea accesului persoanelor la asistență medicală, a adăugat el, în condițiile în care munca sexuală, deținerea și consumul de droguri și relațiile între persoane de același sex sunt frecvent incriminate.

Exemplu

Dând un exemplu de propagandă rusă dăunătoare, Kazatchkine a spus că un program fragil de terapie cu din Kazahstan este acum aproape închis. El a făcut parte dintr-o delegație care s-a întâlnit cu președintele țării pentru a pleda pentru proiect.

"Președintele ne-a spus că a auzit de la unii că este eficient, că este sigur, că este legat de lumea occidentală și că a auzit de la alții - fără a specifica cu adevărat cine sunt aceștia - că este ineficient, că menține o populație pe narcotice și că este împotriva valorilor tradiționale și naționale și trebuie combătut, așa că a spus clar că există aceste două forțe care se opun."

Natalia Nikitenko, fost membru al parlamentului din Kârgâzstan și membru al Comisiei pentru politica în domeniul drogurilor din Europa Centrală și de Est și Asia Centrală, a declarat că multe țări din Asia Centrală au forțe de muncă migrante mari în Rusia. Cei care sunt seropozitivi sau consumă droguri se tem să ia medicamentele cu ei din cauza riscului de deportare, a spus ea.

În Ucraina, după întreruperile cauzate de invazia rusă, programul național de îngrijire a persoanelor infectate cu HIV a reluat serviciile, iar numărul persoanelor care urmează un tratament a început să crească din nou.

Cu toate acestea, Andrii Klepikov, directorul executiv al organizației caritabile ucrainene Alliance for Public Health, a declarat că aceasta a fost nevoită să adopte o abordare umanitară mai largă decât înainte de război.
El a spus: "Dacă cineva cere de mâncare, nu pot spune: "Îmi pare rău, am doar prezervative pentru tine"".

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Photo Illustration-Neuralink Logo
Canada permite companiei lui Musk să testeze cipurile cerebrale. La ce ar putea ajuta persoanele paralizate...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...