Influența Rusiei în Europa de Est agravează epidemia de HIV, spun experții. Decesele legate de SIDA au crescut cu 34%

Data actualizării: Data publicării:
HIV
Eforturile de îmbunătățire a tratamentului și de prevenire a infecțiilor sunt împiedicate de propaganda legată de Rusia împotriva unor ținte precum serviciile de terapie de substituție cu opioide, care reduc riscul de infectare cu HIV. Foto: Profimedia

Influența crescândă a Rusiei în Europa de Est duce la agravarea epidemiei de HIV, avertizează experții. În Europa de Est și Asia Centrală, noile diagnostice de HIV au crescut cu 20% din 2010, în timp ce decesele legate de SIDA au crescut cu 34% - cele mai rapide rate de creștere la nivel mondial.

Cele mai multe infecții noi din regiune sunt înregistrate în rândul "populațiilor-cheie", inclusiv persoanele care se injectează droguri, lucrătorii sexuali și homosexualii, precum și partenerii lor sexuali, scrie The Guardian.

Eforturile de îmbunătățire a tratamentului și de prevenire a infecțiilor sunt împiedicate de propaganda legată de Rusia împotriva unor ținte precum serviciile de terapie de substituție cu opioide, care reduc riscul de infectare cu HIV în rândul persoanelor care consumă droguri, și comunitatea LGBTQ+.

Influența Rusiei este "clară și în creștere"

Între timp, legile privind "agenții străini" din mai multe țări, urmând modelul stabilit în Rusia, impun organizațiilor caritabile și organizațiilor care primesc finanțare din străinătate să se înregistreze și impun cerințe oneroase de raportare. Acest lucru a forțat unele organizații caritabile să se retragă, s-a spus în cadrul unei ședințe de presă la cea de-a 25-a conferință internațională privind SIDA.

Michel Kazatchkine, consilier special pentru Organizația Mondială a Sănătății Europa, a declarat că influența Rusiei în țările vecine este "clară și în creștere", inclusiv finanțarea serviciilor de securitate și a ministerelor de interne. "Se finanțează în continuare propaganda și se desfășoară o rusificare rapidă a teritoriilor ocupate", a spus el.

Legile și politicile din multe dintre țările din regiune au reprezentat obstacole semnificative în calea accesului persoanelor la asistență medicală, a adăugat el, în condițiile în care munca sexuală, deținerea și consumul de droguri și relațiile între persoane de același sex sunt frecvent incriminate.

Exemplu

Dând un exemplu de propagandă rusă dăunătoare, Kazatchkine a spus că un program fragil de terapie cu din Kazahstan este acum aproape închis. El a făcut parte dintr-o delegație care s-a întâlnit cu președintele țării pentru a pleda pentru proiect.

"Președintele ne-a spus că a auzit de la unii că este eficient, că este sigur, că este legat de lumea occidentală și că a auzit de la alții - fără a specifica cu adevărat cine sunt aceștia - că este ineficient, că menține o populație pe narcotice și că este împotriva valorilor tradiționale și naționale și trebuie combătut, așa că a spus clar că există aceste două forțe care se opun."

Natalia Nikitenko, fost membru al parlamentului din Kârgâzstan și membru al Comisiei pentru politica în domeniul drogurilor din Europa Centrală și de Est și Asia Centrală, a declarat că multe țări din Asia Centrală au forțe de muncă migrante mari în Rusia. Cei care sunt seropozitivi sau consumă droguri se tem să ia medicamentele cu ei din cauza riscului de deportare, a spus ea.

În Ucraina, după întreruperile cauzate de invazia rusă, programul național de îngrijire a persoanelor infectate cu HIV a reluat serviciile, iar numărul persoanelor care urmează un tratament a început să crească din nou.

Cu toate acestea, Andrii Klepikov, directorul executiv al organizației caritabile ucrainene Alliance for Public Health, a declarat că aceasta a fost nevoită să adopte o abordare umanitară mai largă decât înainte de război.
El a spus: "Dacă cineva cere de mâncare, nu pot spune: "Îmi pare rău, am doar prezervative pentru tine"".

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu