Video Încercarea Marii Britanii de a lansa prima rachetă în spațiu a eșuat din cauza unei "anomalii"

Data actualizării: Data publicării:
model al virgin orbit racheta
Încercarea Marii Britanii de a lansa prima rachetă în spațiu a eșuat din cauza unei "anomalii". FOTO: Profimedia Images

O încercare de a lansa prima rachetă în spaţiu de pe teritoriul britanic s-a încheiat cu un eşec în noaptea de luni spre marţi, după ce o "anomalie" a împiedicat lansarea acesteia pe orbită.

"Se pare că avem o anomalie care ne împiedică să ajungem pe orbită", a scris pe Twitter Virgin Orbit, compania care organizează această misiune.

Boeing-ul 747 Virgin Orbit care transporta racheta de 21 de metri a decolat luni seara, la 22:02 GMT, de la Spaceport Cornwall, un consorţiu care include Virgin Orbit şi Agenţia Spaţială a Regatului Unit, de pe aeroportul Newquay din sud-vestul Angliei. Scopul misiunii era lansarea a nouă sateliţi în spaţiu, ceea ce ar fi fost o premieră majoră pentru Marea Britanie, scrie Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Racheta s-a separat de avion, iar motoarele sale s-au aprins la o înălţime de 10.67 km deasupra Oceanului Atlantic, la sud de Irlanda, la aproximativ 23:15 GMT, însă anomalia produsă a împiedicat-o să atingă orbita prevăzută.

Sute de persoane au asistat la momentul lansării misiunii, denumită "Start Me Up", cu referire la hit-ul Rolling Stones, organizată de compania Virgin Orbit a miliardarului britanic Richard Branson, specializată în lansări spaţiale pentru sateliţi mici.

Dacă ar fi avut succes, Marea Britanie ar fi devenit a noua ţară din lume capabilă să pună sateliţi pe orbită

"Alăturarea la acest club exclusivist al ţărilor care lansează este atât de importantă pentru că ne oferă propriul nostru acces la spaţiu, acest acces suveran la spaţiu pe care nu l-am mai avut până acum în Marea Britanie", subliniase pentru BBC înaintea lansări Melissa Thorpe, directoarea Spaceport Cornwall. Ea a amintit că Europa şi-a pierdut accesul la lansatorul rusesc Soiuz după invadarea Ucrainei.

Racheta de 21 de metri LauncherOne a fost ataşată sub aripa unui Boeing 747 modificat, denumit "Cosmic Girl". Odată ce a fost atinsă altitudinea corectă, avionul a lansat racheta care apoi a pornit propriul motor pentru a se propulsa. Aeronava s-a întors apoi la Spaceport Cornwall.

Lansarea unei rachete de pe avion este mai uşoară decât o decolare verticală deoarece, teoretic, este suficientă o simplă pista de aterizare în locul unei rampe de lansare spaţială costisitoare.

În trecut, Virgin Orbit, care oferă un serviciu de lansare spaţială rapidă şi adaptabilă pentru sateliţi cu greutate între 300 şi 500 kg, a pus deja pe orbită alte rachete lansate de pe aeronave. Fondată în 2017 de Richard Branson, compania a reuşit pentru prima dată, în ianuarie 2021, să trimită o rachetă în spaţiu din deşertul californian prin această metodă, folosind un Boeing 747.

Lansarea din Marea Britanie urma să pună pe orbită nouă sateliţi cu diferite scopuri, "de la observarea Pământului şi monitorizarea pescuitului ilegal până la construirea de sateliţi şi produse pentru fabricarea acestora în spaţiu", a explicat Melissa Thorpe.

Până în prezent, sateliţii britanici erau lansaţi în spaţiu din străinătate, dar Marea Britanie doreşte să îşi susţină industria aerospaţială după ce rolul său în proiectele europene a fost pus sub semnul întrebării de Brexit. În afara Spaceport din Cornwall, Regatul Unit intenţionează să deschidă o bază spaţială în Sutherland, în nordul Scoţiei, şi o alta pe una din insulele Shetland. Potrivit unei declaraţii a guvernului scoţian de la începutul lunii ianuarie, în următoarele luni sunt planificate lansări de la ambele baze.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri