Dincolo de jocurile de măreție militară ale Rusiei, par a se contura vremuri negre în sistemul bancar al țării, relatează CNBC. Banca Centrală a fost nevoită să salveze de la faliment doi creditori majori în mai puțin de o lună, accentuând astfel îngrijorările investitorilor globali legate de un posibil început de criză bancară sistemică.
„Colacul de salvare” aruncat de autoritățile guvernamentale de la Moscova a fost confirmat joi de Banca Centrală a Rusiei.
Responsabilii bancari au declarat că au naționalizat B&N Bank, cel de-al 12-lea mare creditor în ceea ce privește activele.
Luna trecută, Banca Centrală a salvat de la colaps Otkritie Bank, care a cerut acoperirea unei găuri de 7 miliarde de dolari din bilanț.
Banca Centrală speră că recenta măsură va stopa „efectul domino” din sistemul bancar național.
„Am considerat că este mai bine să izolăm un pic mai mult, astfel încât să nu apară un efect domino. Potrivit rezultatelor, nu există acum acest risc”, a declarat Vasili Pozdișev, viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei, într-o conferință de presă.
B&N Bank are nevoie de o capitalizare de până la 6 miliarde de dolari, a subliniat viceguvernatorul, o sumă echivalentă cu 25% din bilanțul creditorului.
Eșecul rapid a doi creditori importanți într-o perioadă scurtă de timp a provocat anxietate în rândul investitorilor globali privind sănătatea sistemului bancar al Rusiei, erodată în ultimii ani pe fondul sancțiunilor comerciale occidentale.
Începând cu 2013, Banca Centrală a Rusiei a demarat un amplu proiect de „curățare” a sectorului bancar, închizând zeci de bănci suspectate de riscuri majore la adresa întregului sistem.
Până acum, aproximativ 300 de creditori (circa o treime la nivel național) au fost trași pe „linie moartă”.
Oleg Kuzmin, economistul-șef al băncii rusești de investiții Renaissance Capital, a afirmat vineri jurnaliștilor de la CNBC că nu poate anticipa semnele unei apropiate crize bancare sistemice în Rusia.
Kuzmin a precizat însă că, pe termen scurt, pot apărea „probleme de încredere” care vor complica situația „băncilor mijlocii, mici” și a celor „ne-statale”.