Foto Teroarea domnește în satul polonez lovit de o rachetă. Oamenii nu merg nici la biserică și nu își trimit copiii la școală

Data actualizării: Data publicării:
Biserica goală din Przewodow
În Przewodow, după prăbușirea rachetei, oamenii se tem să meargă la biserică și nu își trimit copiii la școală. Foto: Profimedia Images

Przewodow este un sat mic din Polonia aflat chiar la graniță cu Ucraina. Localnicii nu s-au temut nicio secundă de războiul care se ține la doar câteva zeci de kilometri de ei. De trei zile, de când satul a fost lovit de o rachetă de fabricație ruseasacă, iar doi oameni și-au pierdut viața, teroarea a pus stăpânire pe mica localitate, cunoscută acum în întreaga lume. „Am fi preferat ca satul nostru să rămână necunoscut, iar cei doi să fie în viață”, au mărturisit localnicii jurnaliștilor The Guardian.


Racheta care a lovit marți o fermă de cereale din satul Przewodow a ucis doi oameni. O groază nesfârșită a pus stăpânire pe mica localitate, iar incidentul a creat emoție și îngrijorare în întreaga lume. Străzile au devenit pustii în Przewodow, oamenii retrăgându-se în casele lor, urmărind cu sufletul la gură jurnalele de știri.  Că sunt protejați de războiul din Ucraina de geografie și dreptul internațional a devenit într-o fracțiune de secundă o iluzie.

În acele momente tensionate un singur om a ieșit din casă. Nici o oră nu trecuse de la incidentul militar, dar preotul Bogdan Wazny, a mers la biserică. Era ora la care ținea slujba și a rostit-o, doar că de data aceasta într-o bisercă goală.

„Granița fizică de aici ne-a separat și mental de războiul din Ucraina. Ne-am simțit mereu așa”, a povestit Wazny, jurnaliștilor de la The Guardian a doua zi după aterizarea rachetei. „Nu am simțit niciodată pericolul aici”, a mai spus el.

Acum însă, frica, groaza și străzile pline de poliție și armată i-au ținut pe credincioși acasă, când știrile despre tragedia din satul lor au început să ricoseze în întreaga lume, transmutate într-o criză geopolitică.

profimedia-0738234835
Localitatea Przewodow, la scurt timp după ce racheta a căzut peste ferma de cereale. Foto: Profimedia Images

Chiar și pentru cei mai în vârstă localnici  prăbușirea rachetei pe teritoriul lor a creat o teamă profundă.

„Am mai vorbit despre asta, dar nu a fost niciodată o amenințare serioasă”, a spus Justine Mazurek, în vârstă de 71 de ani. „Desigur, eram conștient că războiul se desfășoară, dar nu am auzit niciodată explozii”, a mai spus ei jurnliștilor britanici.

În localitatea Przewodow din Polonia oamenii sunt foarte îngrijorați. Foto: Profimedia Images


„Oamenilor le este frică, dar încă nu au avut suficient timp să vorbească între ei, să o proceseze,” a mărtusisit o altă localnică.

Coșmarul asupra căruia Kievul și aliații săi avertiseră de luni de zile devenise realitate: războiul din Ucraina se revărsase peste granițele țării și aruncase acest cătun somnoros, la doar patru mile de graniță, în lumina reflectoarelor internaționale, scrie The Guardian.

Au urmat două zile de declarații controversate. În final președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că racheta care a căzut marți și a ucis două persoane a fost „probabil un incident nefericit” și că „Nu există niciun indiciu că a fost un atac intenționat asupra Poloniei”, a completat el, totuși nu s-a făcut nimic pentru a calma durerea din Przewodów, scrie The Guardian.

Satul este destul de mic și toată lumea îi cunoaște pe cei doi oameni care au fost uciși de rachetă în timp ce lucrau la un centru de sortare a cerealelor.

Directorul școlii din localitate Ewa Byra a inițiat un program de sprijin psihologic pentru comunitate traumatizată, iar în localitate au sosit deja psihologi din mai multe orașe din Polonia.

„Noi, în Przewodów, am reușit să ne calmăm după 24 februarie când Rusia a invadat Ucraina, în ciuda faptului că trăim lângă război”, a spus Byra. „Emoțiile s-au potolit și am reușit să facem față. Dar evenimentul de ieri a trezit din nou acele emoții,” a spus Byra.

Școala, unde în holul principal este atârnat un afiș cu „siguranța mai presus de toate”, se închisese deja după ziua în care a lovit racheta și a rămas goală și pentru zilele următoare, părinții fiind prea înspăimântați să-și trimită copiii la școală care se află la doar câteva sute de metri de locul exploziei.

"Aceasta este o experiență foarte grea pentru ei”, a spus Byra.

Byra se așteaptă ca recuperarea să fie grea pentru o comunitate care trăiește acum cu realitatea că războiul a trecut granița o dată, iar acest lucru se poate întâmpla din nou.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”