„În pragul unui război total.” ONU face apel pentru evitarea unui conflict extins în Orientul Mijlociu
Statele din Consiliul de Securitate al ONU au făcut apel, miercuri, la intensificarea eforturilor diplomatice pentru evitarea unui conflict extins în Orientul Mijlociu, după tensiunile create de asasinarea a doi lideri militanţi, relatează Reuters, potrivit Agerpres. „Ne temem că regiunea este în pragul unui război total”, susține reprezentanta permanentă adjunctă a Japoniei la ONU.
Liderul politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat miercuri la Teheran, capitala Iranului, ceea ce a generat ameninţări cu răzbunarea împotriva Israelului şi a alimentat temeri privind o extindere a conflictului de Gaza. Asasinarea lui Haniyeh a survenit la mai puţin de 24 de ore după ce comandantul-şef al aripii militare a grupării libaneze proiraniene Hezbollah, Fuad Shukr, a fost ucis într-un raid israelian asupra capitalei libaneze Beirut, ca represalii după un atac letal cu rachetă asupra Platoului Golan, aflat sub ocupaţie israeliană.
"Ne temem că regiunea este în pragul unui război total", a declarat reprezentanta permanentă adjunctă a Japoniei la ONU, Shino Mitsuko, făcând apel la eforturi internaţionale pentru a împiedica un asemenea conflict.
China, Rusia, Algeria şi alte state au condamnat asasinarea lui Haniyeh, pe care ambasadorul Iranului la ONU a calificat-o drept un act de terorism, în timp ce SUA, Marea Britanie şi Franţa au ridicat problema sprijinului despre care aceste state afirmă că îl acordă Iranul unor elemente destabilizatoare din regiune.
Fu Cong, ambasadorul Chinei la ONU, a subliniat că eşecul de a ajunge la un armistiţiu în Gaza duce la agravarea tensiunilor.
"Ţările cu influenţă majoră trebuie să pună mai multă presiune şi să acţioneze mai viguros (...) pentru a stinge flăcările războiului din Gaza", a spus reprezentantul Chinei.
Ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, a îndemnat la calm şi reţinere şi şi-a reiterat apelul la o încetare imediată a focului în Gaza, menţionând că Israel şi Hamas trebuie să-şi reia angajamentul faţă de un proces de pace care să ducă la o soluţie cu două state, un stat israelian care să beneficieze de securitate şi un stat palestinian suveran.
"Calea trebuie să fie prin negocieri diplomatice. Pacea pe termen lung nu va fi asigurată cu bombe şi gloanţe", a punctat ea.
Robert Wood, adjunctul ambasadorului SUA la ONU, a îndemnat statele membre ale Consiliului de Securitate care au influenţă asupra Iranului să "crească presiunea asupra acestuia pentru a-l determina să pună capăt escaladării conflictului său prin interpuşi împotriva Israelului şi a altor actori".
În ce-l priveşte, ambasadorul iranian la ONU Amir Saeid Iravani a dat asigurări că Teheranul a dat mereu dovadă de reţinere maximă, dar îşi rezervă dreptul de a răspunde "decisiv" şi a chemat Consiliul de Securitate să condamne Israelul şi să-i aplice sancţiuni.
La rândul său, adjunctul reprezentantului Israelului la ONU, Jonathan Miller, a făcut apel la Consiliul de Securitate să condamne Iranul pentru susţinerea acordată terorismului regional şi să înăsprească sancţiunile împotriva Teheranului.
"Ne vom apăra şi vom răspunde cu mare forţă celor care ne fac rău", a declarat Miller, îndemnând lumea să sprijine Israelul, a mai consemnat Reuters.
Editor : C.L.B.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News