Germania va reporni centralele electrice pe cărbune și păcură, ca să acopere golul lăsat de lipsa gazului rusesc. Este vorba de 16 centrale, care erau închise și oprite. Pentru alte 11, care încă funcționau, au fost prelungite autorizațiile. Cancelarul Olaf Scholz a spus sâmbătă că decizia a fost luată cu inima grea și că este doar una temporară, iar obiectivele Germaniei în privința climei rămân în vigoare.
Aproape 45 la sută din electricitatea Germaniei este produsă prin arderea de combustibili fosili - cărbune sau gaz.
„Faptul că acum, temporar, din cauza atacului brutal al Rusiei în Ucraina, trebuie să folosim unele centrale electrice pe care le scosesem din uz este amar. Dar este numai pentru puțin timp”, a declarat cancelarul german.
În schimb, guvernul de la Berlin - care îi are în componență pe ecologiști - nu vrea să extindă autorizațiile de funcționare, care expiră la finalul anului, pentru cele trei centrale nucleare în funcție, deși acestea sunt mult mai puțin poluante.
Cu toate acestea, cancelarul german susține că Germania își păstrează țintele de combatere a crizei climatice. „Noi abia am început şi vrem să facem acum tot ce putem pentru a combate criza climatică”, a transmis Scholz în mesajul său săptămânal.
Potrivit cancelarului, Germania mizează pe extinderea folosirii energiilor regenerabile. „Energia eoliană pe mare, pe uscat, energia solară, biomasa: avem nevoie de toate acestea pentru a produce electricitate şi a putea produce hidrogen, ca să avem un viitor industrial fără emisii de CO2. Până în 2045 vrem să atingem acest obiectiv”, a arătat Scholz. După ce au fost adoptate deja primele legi în acest sens. urmează să fie adoptate şi mai multe anul acesta, a promis el.
„Germania este una dintre cele mai de succes ţări industrializate şi în zilele noastre aceasta înseamnă că noi avem şi multe emisii de CO2. De aceea, trebuie să depunem un efort special şi noi vom depune acest efort”, a arătat Scholz.
Scopul, a subliniat el, este acela ca Germania să fie una dintre primele ţări cu neutralitate în emisiile de CO2 şi în acelaşi timp să fie competitivă pe plan global.
Editor : Luana Pavaluca