Două nave ruse de desant din clasa Ropucha - Azov şi Iamal - pe care GUR a anunţat că Forţele Aeriene ucrainene le-au „atins cu succes” într-un atac cu o salvă de rachete de tip Storm Shadow sau SCALP, sâmbătă, în Peninsula Crimeea şi despre care numeroase conturi ucrainene au anunţat pe X că au fost „avariate critic” sau „distruse” apar într-o imagine satelitară publicată duminică. Revendicarea distrugerii celor două nave nu este confirmată de această imagine din satelit a principalei baze navale ruse în Crimeea, la Sevastopol, informează Le Figaro, preluată de news.ro.
Două nave de clasa Ropucha apar în imagine, una dintre ele escortată către un cheu plutitor, fără să prezinte avarii, a doua amarată la alt cheu, tot fără avarii vizibile.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
În schimb, urme negre, de incendiu, apar pe chei, însă nu pe nave.
„Această urmă de incendiu nu apare în imagini din trecut”, scrie pe X un analist de surse deschise, Tyler Rogoway, care analizează această imagine publicată de întreprinderea Planet Labs, ale cărei imagini sunt folosite cu regularitate de la începutul războiului din Ucraina.
„Nu ştim dacă nava amfibie a fost avariată şi (dacă da) în ce măsură”, conchide el.
„Se pare că atacul cu Storm Shadow a ratat cele două ţinte şi a provocat doar pagube minime celor două nave de debarcare din clasa Ropucha”, comentează pe X un cercetător specialist în Marina rusă, Frederik Van Lokeren, un fost ofiţer în Marina belgiană.
O altă navă-spion ar fi putut fi distrusă în atacul asupra bazei navale de la Sevastopol
„Forţele armate ucrainene au reuşit să lovească navele amfibie Iamal şi Azov, precum şi un centru de comunicaţii şi alte infrastructuri ale Flotei Ruse de la Marea Neagră”, a anunţat duminică Centrul de comunicaţii al forţelor armate ucrainene într-un comunicat.
Sâmbătă seara, Rusia a anunţat că a respins atacul a zece rachete ucrainene care a vizat oraşul Sevastopol.
Citește și: Imagini din satelit din Sevastopol, după atacul ucrainean cu rachete Storm Shadow. Cum arată acum centrul Flotei Ruse care a fost lovit
Potrivit Kievului, altă navă rusă ar fi putut să fie atinsă în acest atac.
„Bănuim că, foarte probabil, nava Ivan Hurs a fost de asemenea avariată”, anunţă luni un purtător de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk.
Spre deosebire de cele două nave de debarcare vechi, introduse în serviciu în 1988 şi 1990, Ivan Hurs este o navă de culegere de informaţii clasificată recentă, dată în folosinţă în Marina rusă în 2018l.
Însă, nici în acest caz nicio informaţie independentă nu permite, în acest stadiu, să se confirme sau infirme faptul că nava a fost atinsă.
În 2023, ucrainenii au anunţat că această navă a fost ”avariată” sau ”distrusă” într-un atac cu drone navale. Însă de mai multe luni imagini satelitare au arătat că nava este intactă.
„În pofida spuselor Forţelor Aeriene şi spionajului militar ucrainean (GUR), noi nu putem considera că vreuna dintre cele două (nave de tip) Ropucha a fost deosebit de avariată sau distrusă până când nu obţinem un pic mai multe probe”, rezumă unul dintre conturile de OSINT (informaţii clasificate din sursă deschisă), Ukraine Control Map, care urmăreşte Războiul din Ucraina.
Cu toate acestea, Marina rusă a fost puternic afacetată de tiruri de rachetă şi atacuri cu drone navale ucrainene de la începutul războiului.
Le Figaro arăta într-o anchetă publicată la începutul lui martie că cel puţin 20% dintre navele ruse de la Marea neagră au fost avariate sau distruse - reprezentând 30% din tonajul acestei flote, una dintre cele patru flote ale Marinei ruse.
Nave mai noi, care sunt înarmate cu rachete de croazieră de tip Kalibr, au fost mai degrabă ocolite, însă trei nave de desant au fost distruse și alte două serios avariate - dintr-un total de 9 astfel de nave, în doi ani de război.
Aceste nave de debarcare, care nu pot să fie folosite pentru a reprezenta o ameninţare gravă la adresa zonei de coastă ucrainene la Marea Neagră, joacă un rol logistic esenţial în legarea Rusiei de Crimeea. Moscova dispune de asemenea de legături terestre, inclusiv feroviare, pentru a înlocui aceste pierderi, atât pe Podul Kerci, peste Strâmtoarea Kerci, cât şi prin teritoriile ocupate în regiunile ucrainene Zaporojie şi Herson.
Editor : M.L.