În aceste zile, în India s-a sărbătorit Diwali. Este o ocazie cu care indienii aprind mii de lumini, pentru a celebra victoria luminii asupra întunericului, însă în urma acestei sărbători specialiștii avertizează că nivelul poluării crește și mai mult într-o țară recunoscută pentru cel mai otrăvitor aer din lume.
Artificiile nu au lipsit în timpul festivalului, deși au fost interzise, din cauza nivelurilor ridicate de poluare, ceea ce a înrăutățit situația în India, transmite BBC.
Într-un oraș din India, de exemplu, a fost bătut un record, cu 2,2 milioane de lămpi, pe ulei, aprinse. A doua zi, însă, în țară au fost surprinse imagini apocaliptice.
New Delhi se luptă cu aerul toxic de săptămâni întregi, motiv pentru care guvernul a anunțat că școlile vor fi închise, pentru a-i proteja pe copii.
De asemenea, în urmă cu câteva zile, autorităţile din New Delhi au declanșat pentru prima dată în istoria metropolei indiene o ploaie artificială pentru a încerca să amelioreze calitatea aerului în oraş, însă aceste eforturi au fost compromise de festival.
Orașul este afectat de poluare pe tot parcursul anului
Orașul este afectat de poluare pe tot parcursul anului, din cauza unor factori precum emisiile vehiculelor și praful, dar problema se înrăutățește în timpul iernii, deoarece fermierii din statele vecine dau foc câmpurilor. Vitezele mici ale vântului captează, de asemenea, poluanții, cum ar fi cei produși de petarde, în atmosfera inferioară, ceea ce face dificilă respirația.
Luni după-amiază, potrivit aplicației Safar a guvernului federal, indicele calității aerului (AQI) din Delhi a fost de 445, în unele locuri fiind chiar și 520. AQI măsoară nivelul de PM 2,5 din aer, adică acele particule fine care pot bloca plămânii și pot provoca o serie de boli.
Un AQI cuprins între 0 şi 50 este considerat adecvat, în timp ce valori cuprinse între 400 şi 500 afectează oamenii sănătoşi şi reprezintă un pericol pentru persoanele cu boli preexistente.
Specialiștii spun că respirația aerului toxic din capitală este asemănătoare cu fumatul a 25-30 de țigări pe zi.
Expunerea prelungită la niveluri ridicate de poluare poate provoca disconfort și dificultăți de respirație pentru oameni. De asemenea, poate declanșa iritarea pielii și a ochilor și poate provoca boli neurologice, cardiovasculare și respiratorii severe, cum ar fi astmul, bronșita, pierderea capacității pulmonare, emfizemul, cancerul și poate duce chiar și la deces.
Curtea Supremă a Indiei a interzis utilizarea petardelor în timpul Diwali, însă cei mai mulți nu respectă această regulă.