Hamas anunță că un ostatic israelian deținut în Gaza a fost împușcat mortal de gardianul său. Alte două ostatice au fost grav rănite

Data actualizării: Data publicării:
Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezzedine al Qassam. Imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images
Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezzedine al Qassam. Imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Un ostatic israelian deținut în Gaza a fost împușcat mortal de gardianul său, a anunțat un purtător de cuvânt al mișcării teroriste palestiniene Hamas, anunță Sky News. Într-un incident separat, două femei deținute la rândul lor în Gaza în urma operațiunii teroriste din teritoriul Israelului, de la 7 octombrie 2023, au fost grav rănite, a declarat Hamas.

Abu Ubaida, purtător de cuvânt al Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, a declarat că a fost formată o comisie pentru a investiga ce s-a întâmplat în ambele incidente. ”Mai multe detalii vor fi comunicate ulterior”, a adăugat el.

Armata israeliană (IDF) a precizat că investighează informația furnizată de Hamas. IDF afirmă că nu deține nicio informație care să poată verifica afirmația, potrivit ynetnews.com.

Este pentru prima dată când Brigăzile Ezzedine al-Qassam au declarat că gărzile au ucis ostatici. Anterior, au atribuit adesea decesele ostaticilor israelieni bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza.

Într-o postare pe X, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a declarat: "În acest stadiu nu există nicio informație care să confirme sau să infirme afirmațiile Hamas. Continuăm să investigăm credibilitatea declarației și vom furniza informații atunci când le vom avea".

Ambele declarații au fost făcute la scurt timp după ce lideri mondiali, inclusiv premierul britanic Sir Keir Starmer, s-au reunit într-un apel pentru "dezescaladare și stabilitate regională" în Orientul Mijlociu.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat într-o analiză confidențială în fața Comisiei pentru afaceri externe și apărare că „numărul ostaticilor care sunt încă în viață în cadrul categoriei umanitare este între 20 – 35, în funcție de interpretare”, a relatat luni seară KAN news.

În ultimele zile, tensiunile din regiune au crescut și mai mult în urma asasinării în două rânduri a lui Fuad Shukr, comandantul Hezbollah, și a lui Ismail Haniyeh, liderul Hamas.

Anterior acestui anunț, Casa Albă făcuse un apel la Hamas pentru a continua negocierile cu Israelul în vederea eliberării ostaticilor israelieni din Gaza. ”Toate părțile implicate în negocieri ar trebui să se întoarcă la masa discuțiilor, pentru a se ajunge la o înțelegere”, a declarat Departamentul de Stat al SUA.

Hamas este desemnată drept organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Egipt şi Japonia.

Hamas face parte dintr-o alianţă regională care cuprinde Iranul, Siria şi gruparea islamistă şiită Hezbollah din Liban, care se opun în general politicii americane în Orientul Mijlociu şi Israelului.

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Au părăsit România pentru țara unde energia e gratis, mașinile nu se încuie
Digi FM
Dan Negru, revoltat de felul în care a fost construit DN2, supranumit și „Drumul Morții”: „Un metru între...
Pro FM
Eminem, în lacrimi când și-a văzut fiica mireasă. Mesajul ei l-a topit: "În inima mea, eu voi rămâne mereu...
Film Now
Cum arată Mark Wahlberg la vârsta de 53 de ani. Actorul, la bustul gol în timp ce se bucura de vacanța cu...
Adevarul
Acţiunea BLOCADA: control corporal şi al bagajelor, legitimări şi filtre mixte în Sectorul 2
Newsweek
Ce documente trebuie să depui pentru o pensie mai mare? Termenul expiră în curând pentru pensionari
Digi FM
Cât au costat deplasările lui Iohannis în străinătate, în două mandate. Suma record pe care a plătit-o...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Sean Penn și iubita sa din Republica Moldova, cu 34 de ani mai tânără, fotografiați în aeroportul LAX, după...
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...