Hamas și-a pregătit doi ani atacul. Teroriștii s-au antrenat sub ochii Israelului: au construit un oraș-machetă în Gaza

Data actualizării: Data publicării:
al-Qassam Brigades destroy a tank of Israeli forces in Gaza City
Atacul Hamas a luat complet prin surprindere Israelul. Foto: Profimedia Images

O imensă diversiune a făcut ca Israelul să fie prins cu garda jos atunci când gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat sâmbătă un atac devastator asupra țării, care a permis unei forţe ce foloseşte buldozere, deltaplane şi motociclete să înfrunte cea mai puternică armată din Orientul Mijlociu, potrivit unei analize Reuters, preluată de News.ro. Asaltul de sâmbătă, cea mai gravă breşă în apărarea Israelului de când armatele arabe au pornit războiul de Yom Kippur în 1973, a venit după doi ani de subterfugii și diversiuni din partea Hamas, care au avut ca scop, pe de o parte, să păstreze secrete planurile sale militare, iar pe de altă parte, să convingă Israelul că nu ar dori o confruntare armată.

În timp ce Israelul a fost lăsat să creadă că ţine în frâu un Hamas obosit de război prin oferirea de stimulente economice lucrătorilor din Gaza, luptătorii grupării au fost antrenaţi şi instruiţi, adesea la vedere, a declarat o sursă apropiată Hamas pentru Reuters, potrivit News.ro.

„Hamas a dat Israelului impresia că nu este pregătit pentru o luptă”, a declarat sursa Hamas, vorbind despre planurile pentru cel mai surprinzător atac de la Războiul de Yom Kippur de acum 50 de ani, când Egiptul şi Siria au surprins Israelul şi l-au determinat să lupte pentru supravieţuirea sa.

„Hamas a folosit o tactică de informaţii fără precedent pentru a induce în eroare Israelul în ultimele luni, dând impresia, în mod public, că nu este dispus să intre într-o luptă sau confruntare cu Israelul, în timp ce se pregătea pentru această operaţiune masivă”, a mai spus sursa citată.

„Acesta este 9/11 al nostru”

Israelul recunoaşte că a fost luat prins cu garda jos de un atac programat să coincidă cu Sabatul evreiesc şi cu o sărbătoare religioasă. Luptătorii Hamas au luat cu asalt oraşe israeliene, ucigând 700 de israelieni şi răpind zeci de persoane. De atunci, Israelul a ucis peste 400 de palestinieni în represaliile sale asupra Gaza.

„Acesta este 9/11 al nostru”, a declarat maiorul Nir Dinar, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare israeliene.

„Ne-au prins. Ne-au surprins şi au venit rapid din mai multe direcţii - atât din aer, cât şi de la sol şi de pe mare”, a arătat maiorul.

Osama Hamdan, reprezentantul Hamas în Liban, a declarat pentru Reuters că atacul a arătat că palestinienii au voinţa de a-şi atinge obiectivele „indiferent de puterea şi capacităţile militare ale Israelului”.

Cum s-a antrenat la vedere Hamas 

Unul dintre cele mai îndrăznețe elemente ale pregătirilor făcute de Hamas a presupus construirea unei aşezări israeliene false în Gaza, unde au exersat un desant militar şi s-au antrenat pentru a o lua cu asalt, a declarat sursa apropiată Hamas, adăugând că au făcut chiar şi înregistrări video ale manevrelor.

„Israelul le-a văzut cu siguranţă, dar a fost convins că Hamas nu doreşte să intre într-o confruntare”, a spus sursa.

Între timp, Hamas a încercat să convingă Israelul că îi pasă mai mult să se asigure că muncitorii din Gaza, o fâşie îngustă de pământ cu peste două milioane de locuitori, au acces la locurile de muncă de peste graniţă şi că nu are niciun interes să înceapă un nou război.

„Hamas a reuşit să construiască o întreagă imagine că nu este pregătit pentru o aventură militară împotriva Israelului”, a insistat sursa.

De la războiul din 2021 cu Hamas, Israelul a încercat să asigure un nivel de bază de stabilitate economică în Gaza prin oferirea de stimulente, inclusiv mii de permise pentru ca locuitorii din Gaza să poată lucra în Israel sau în Cisiordania, unde salariile în construcţii, agricultură sau servicii pot fi de 10 ori mai mari decât în Gaza.

„Am crezut că faptul că ei vin să muncească şi aduc bani în Gaza va crea un anumit nivel de calm. Ne-am înşelat”, a recunoscut un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

O sursă de securitate israeliană a recunoscut, de asemenea, că serviciile de securitate ale Israelului au fost păcălite de Hamas.

„Ne-au făcut să credem că vor bani”, a declarat sursa. „Şi tot timpul au fost implicaţi în exerciţii/antrenamente până când s-au dezlănţuit”, a adăugat sursa.

Diversiunea

Ca parte a subterfugiului său din ultimii doi ani, Hamas s-a abţinut de la operaţiuni militare împotriva Israelului, chiar şi în timp ce o altă grupare armată islamistă cu sediul în Gaza, Jihadul Islamic, a lansat o serie de atacuri proprii sau atacuri cu rachete.

Reţinerea de care a dat dovadă Hamas a atras chiar critici publice din partea unor susţinători, menite din nou să creeze impresia că Hamas are preocupări economice şi nu se gândeşte la un nou război, a declarat sursa Hamas.

În Cisiordania controlată de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi de grupul său Fatah, au existat persoane care au ironizat Hamas pentru că a tăcut. Într-o declaraţie a Fatah publicată în iunie 2022, grupul i-a acuzat pe liderii Hamas că au fugit în capitalele arabe pentru a trăi în „hoteluri şi vile luxoase”, lăsându-şi poporul în sărăcie în Gaza.

O a doua sursă de securitate israeliană a declarat că a existat o perioadă în care Israelul credea că liderul mişcării din Gaza, Yahya Al-Sinwar, era preocupat de gestionarea situaţiei din Gaza „mai degrabă decât de uciderea evreilor”.

În acelaşi timp, Israelul şi-a îndepărtat atenţia de la Hamas, în timp ce făcea presiuni pentru un acord de normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită, a adăugat acesta.

Secret total

Israelul s-a mândrit mult timp cu capacitatea sa de a se infiltra şi de a monitoriza grupurile islamiste. În consecinţă, a declarat sursa apropiată Hamas, o parte crucială a planului a fost evitarea scurgerilor de informaţii.

Mulţi lideri Hamas nu erau la curent cu planurile şi, în timp ce se antrenau, cei 1.000 de luptători desfăşuraţi în asalt nu aveau nicio idee despre scopul exact al exerciţiilor, a adăugat sursa.

Când a venit ziua, operaţiunea a fost împărţită în patru părţi, a declarat sursa Hamas, descriind diferitele elemente.

Operațiune ca-n filme

Prima mişcare a fost lansarea unui val de 3.000 de rachete din Gaza, care a coincis cu incursiuni ale luptătorilor care au zburat cu deltaplane deasupra graniţei, a spus sursa. Israelul a declarat anterior că au fost trase 2.500 de rachete la început.

Odată ce luptătorii cu deltaplane au ajuns la sol, au securizat terenul pentru ca o unitate de comando de elită să poată lua cu asalt zidul fortificat, întărit cu ciment şi senzori electronici, care desparte Gaza de aşezările israeliene şi care a fost construit de Israel tocmai pentru a împiedica infiltrarea.

Luptătorii au folosit explozibili pentru a sparge barierele şi apoi au traversat în viteză pe motociclete. Buldozerele au lărgit breşele şi mai mulţi luptători au intrat cu maşini cu tracţiune integrală, potrivit martorilor.

O unitate de comando a atacat cartierul general al armatei israeliene din sudul Fâşiei Gaza şi a bruiat comunicaţiile, împiedicând personalul să sune comandanţii sau să se contacteze între ei, a declarat sursa.

Ultima parte a implicat mutarea ostaticilor în Gaza, în mare parte realizată la începutul atacului, a mai declarat sursa apropiată Hamas.

Eșec de proporții al spionajului israelian

Într-un caz de luare de ostatici foarte mediatizat, luptătorii au răpit participanţii la o petrecere rave lângă kibbutzul Re'im, în apropiere de Gaza. Imagini de pe reţelele sociale au arătat zeci de persoane alergând pe câmpuri şi pe un drum în timp ce se auzeau focuri de armă.

„Cum a putut avea loc această petrecere atât de aproape (de Gaza)?”, se întreabă sursa de securitate israeliană cu care a stat de vorbă Reuters.

Sursa de securitate a mai declarat că trupele israeliene se aflau sub nivelul maxim de efective în sud, lângă Gaza, deoarece o parte dintre ele au fost redistribuite în Cisiordania, pentru a proteja coloniştii israelieni în urma unor valuri de violenţe între aceştia şi militanţii palestinieni. „Ei (Hamas) au exploatat acest lucru”, a spus sursa.

Generalul în retragere Yaakov Amidror, fost consilier pentru securitate naţională al premierului Benjamin Netanyahu, a declarat duminică reporterilor că atacul a reprezentat „un eşec uriaş al sistemului de informaţii şi al aparatului militar din sud”.

Amidror, preşedinte al Consiliului de Securitate Naţională în perioada aprilie 2011-noiembrie 2013 şi în prezent senior fellow al Institutului pentru Strategie şi Securitate din Ierusalim, a declarat că unii dintre aliaţii Israelului au afirmat că Hamas dă dovadă de „mai multă responsabilitate”.

„Am început în mod stupid să credem că este adevărat”, a spus el. „Aşadar, am făcut o greşeală. Nu vom face din nou această greşeală şi vom distruge Hamas, încet, dar sigur”, a promis generalul israelian.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Ea în colanți, el la bustul gol. Cum și-au început Katy Perry și Orlando Bloom anul 2025: „V-am descoperit...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
O mamă din Ucraina, violată și torturată de 15 torționari ai lui Putin, a fost condamnată la 18 ani de...
Newsweek
Ministrul de Finanțe, vești proaste despre pensii în 2025. Ce șanse sunt să mai crească? Și când?
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025