Hackeri chinezi ar fi interceptat date din telefoanele lui Donald Trump și JD Vance

Data publicării:
Republican National Convention in Milwaukee
Foto: Profimedia Images

Hackeri chinezi despre care se crede că au pătruns adânc în rețelele de comunicații americane au vizat date din telefoanele folosite de fostul președinte Donald Trump și de partenerul său electoral, senatorul JD Vance din Ohio, au declarat vineri persoane familiarizate cu această chestiune, transmite New York Times.

Anchetatorii lucrează pentru a determina ce date de comunicații, dacă este cazul, au fost luate sau observate prin pătrunderea sofisticată în sistemele de telecomunicații, potrivit acestor persoane, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a descrie un caz activ și extrem de sensibil de securitate națională.

Tipul de informații de pe telefoanele utilizate de un candidat la președinție și de candidatul-partener la funcția de vicepreședinte ar putea fi o mină de aur pentru o agenție de informații: Pe cine au sunat și cui i-au trimis mesaje, cât de des au comunicat cu anumite persoane și cât timp au vorbit cu ele ar putea fi extrem de valoroase pentru un adversar precum China. Acest tip de date privind comunicațiile ar putea fi și mai utile dacă hackerii le-ar putea observa în timp real.

Echipa de campanie a lui Trump a fost informată săptămâna aceasta că candidatul republican la președinție și Vance se numără printre persoane din cadrul și din afara guvernului ale căror numere de telefon au fost vizate de infiltrarea sistemelor de telefonie Verizon, au declarat oficialii.

Nu era clar dacă hackerii ar fi putut obține acces la mesajele text, în special la cele trimise prin canale necriptate.

Datele privind comunicațiile unui candidat la președinție și ale unui candidat la vicepreședinție - chiar și în absența conținutului apelurilor și mesajelor - ar putea ajuta, de asemenea, un adversar precum China să identifice și să țintească mai bine persoanele din cercul apropiat al lui Trump, pentru operațiuni de influență.

Dezvăluirea a avut loc în ultimele etape ale unei campanii în care echipa lui Trump a fost, de asemenea, ținta hackerilor iranieni, care au vizat în mod repetat cercul său intim prin e-mailuri direcționate care au reușit, cel puțin parțial, să obțină acces la comunicațiile și documentele echipei de campanie.

Securitatea în jurul lui Trump a fost, de asemenea, întărită ca urmare a amenințărilor cu asasinarea din partea Iranului.

Un purtător de cuvânt al campaniei Trump nu a precizat direct dacă telefoanele utilizate de Trump și Vance au fost vizate. Dar, într-o declarație, purtătorul de cuvânt, Steven Cheung, a criticat Casa Albă și vicepreședintele Kamala Harris și a încercat să arunce vina pentru că au permis unui adversar străin să atace campania.

La începutul acestui an, agenții de securitate au descoperit prezența în sistemele de telecomunicații americane a unui grup de hackeri afiliat Chinei, denumit Salt Typhoon de către experți occidentali în securitate cibernetică. Dar anchetatorii au stabilit abia recent că hackerii vizau anumite numere de telefon, au declarat oficialii.

Infiltrarea de către hackeri se extinde dincolo de campania politică din 2024, fiind vizate mai multe persoane, au declarat oamenii familiarizați cu ancheta, sugerând că ar putea avea implicații de anvergură asupra securității naționale.

Ancheta privind amploarea pirateriei informatice și a eventualelor daune aduse securității naționale se află încă în faza incipientă. Este dificil de confirmat dacă un astfel de atac ar putea monitoriza sau înregistra conversații telefonice, iar posibilitatea ca hackerii să citească sau să intercepteze mesaje, de exemplu, ar depinde în mare măsură de aplicațiile de mesagerie pe care le-au folosit țintele și de modul în care datele respective au circulat prin sistemele companiei de telefonie.

Wall Street Journal a relatat luna trecută că un atac cibernetic legat de guvernul chinez s-a infiltrat în rețelele unor furnizori americani de internet și ar fi putut obține informații din sistemele utilizate de guvernul federal în cadrul interceptărilor telefonice efectuate sub aprobarea instanței FISA.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri