Guvernul „zombie” al conservatorilor polonezi a fost inaugurat oficial: „Va avea viață mai scurtă decât o muscă”

Data actualizării: Data publicării:
Duda dă mâna cu Moraweicki care ține în mână un dosar roșu
Premierul desemnat Morawiecki dă mâna cu președintele Duda. Foto: Profimedia Images

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a numit, luni, în funcție noul guvern condus de Mateusz Morawiecki, un efort fără prea mari șanse de reușită, în condițiile în care formațiunea anti-europeană PiS nu are suficiente voturi pentru o majoritate după alegerile câștigate de opoziție pro-europeană, scrie Politico.

Guvernul nou al lui Morawiecki va rezista cel mult 14 zile în funcție, în condițiile în care formațiunea sa a pierdut alegerile de luna trecută în fața unei coaliții de partide pro-europene. Deși este cel mai mare partid din parlamentul de la Varșovia, PiS nu are suficiente mandate pentru a forma un guvern și nici potențiali aliați care să-l ajute să ajungă la o majoritate.

În schimb, partidele de opoziție coalizate în jurul fostului premier Tusk au 248 de mandate, suficiente pentru o majoritate solidă.

Duda și-a motivat din nou decizia de a-l numi pe Morawiecki: „Respectăm o tradiție constituțională de a numi un guvern care reprezintă formațiunea câștigătoare a alegerilor parlamentare”, a spus Duda în timpul ceremoniei de luni.

Totuși, după săptămâni întregi de încercări și de discuții cu parlamentarii, Morawiecki nu a reușit să obțină niciun fel de sprijin.

„Ne reiterăm declarația că nu există nicio șansă pentru un guvern de coaliție”, a declarat Krzystof Bosak, din partea partidului Confederația, de extremă-dreapta, singura formațiune care ar fi putut fi interesată să se alăture unei alianțe cu PiS. Totuși, chiar și dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, cele două nu ar fi avut suficiente voturi pentru o coaliție.

Duda a insistat, însă, în acest efort absurd și a numit cabinetul lui Morawiecki. Mulți dintre membrii fostului cabinet au refuzat, însă, să participe la acest nou guvern, cel mai probabil pentru a nu-și afecta reputația. Pentru prima oară, un cabinet al PiS are, însă, majoritatea miniștrilor femei.

„Privesc cu bucurie la prim-ministru și la doamnele și domnii miniștri”, a spus Duda. Liderii camerelor Parlamentului nici măcar nu s-au sinchisit să participe la ceremonie.

Morawiecki are, de acum, două săptămâni să-și prezinte programul și să încerce să obțină un vot de încredere. Când acest efort absurd va eșua, parlamentul va fi cel care va nominaliza premierul – cel mai probabil Donald Tusk.

„Guvernul premierului Tusk, în ce privește structura ministerelor, este finalizat 100%”, a declarat Marcin Kierwinski, unul dintre liderii coaliției.

Jaroslaw Kaczynski, șeful PiS și liderul de facto al Poloniei din 2015 și până la aceste alegeri a spus că a fost ideea lui ca Morawiecki să încerce să formeze un guvern „tehnocrat”. „Această propunere este și protestul nostru față de toate alegațiile conform cărora PiS a ruinat Polonia”, a declarat Kaczynski.

Totuși, felul în care a decis să se comporte PiS i-a amuzat pe parlamentarii opoziției.

„Totul este o mare glumă. Te face să vrei să râzi și să plângi în același timp”, a spus Michal Kolodziejczak, parlamentar din partea Coaliției Civice.

Leszek Miller, premier al Poloniei între 2001 și 2004, actual europarlamentar, a comparat mandatul noului guvern Morawiecki cu perioada de viață a unei muște, de aproximativ 28 de zile.

„Guvernul lui Morawiecki nu va avea timp nici să treacă prin metamorfoză, cu atât mai puțin să mai depună și ouă”, a glumit el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...