Grecia și Spania spulberă speranțele lui Zelenski pentru noi baterii Patriot. Doar România, Olanda și Polonia mai dețin sistemele în UE

Data actualizării: Data publicării:
racheta lansata de un sistem patriot
Tragere cu o rachetă Patriot la exercițiul PATRIOT SPARK 23 în poligonul de trageri sol-aer de la Capu Midia, judeţul Constanţa. Foto: Inquam Photos / George Călin

A început cursa pentru a trimite baterii de apărare antiaeriană în Ucraina, dar se pare că acestea nu vor veni din Spania sau Grecia, scrie POLITICO. Cele două ţări au refuzat să urmeze exemplul Germaniei şi să trimită Kievului sistemele Patriot pe care le au în propria dotare, potrivit presei. Vineri, aproximativ 50 de ţări se vor întâlni prin videoconferinţă pentru discuţii conduse de SUA cu privire la coordonarea ajutorului militar suplimentar. Alături de Spania, Grecia şi Germania, mai sunt Olanda, România şi Polonia care au în inventar sisteme Patriot, arată POLITICO.

Madridul nu va redistribui unul dintre cele trei sisteme Patriot ale sale către Ucraina, a relatat vineri publicaţia spaniolă El País. În schimb, Spania se angajează să trimită doar un număr de rachete care pot fi folosite în versiunile sistemului sol-aer pe care le are deja Kievul.

În condiţiile în care puterea de foc suplimentară ar fi binevenită, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa este departe de a avea cel puţin şapte baterii de sisteme de apărare aeriană de înaltă calitate pentru a lansa rachetele necesare protejării oraşelor şi infrastructurii esenţiale de atacurile ruseşti.

Aliaţii au sperat că Spania ar putea fi unul dintre donatori, scrie News.ro

Între timp, însă, şi Atena a refuzat să promită un sistem, având în vedere preocupările sale de securitate legate de Turcia. "Grecia nu va trimite S-300 sau Patriot în Ucraina", a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis în timpul unui interviu acordat joi seara târziu postului naţional Skai TV, potrivit Reuters. În ultimele zile, presa elenă relatase că ar putea fi posibil un acord de schimb, prin care Statele Unite ar fi de acord să înlocuiască fie un sistem Patriot cu baza la Atena, fie un sistem S-300 din epoca sovietică, aflat în repaus, staţionat pe insula Creta, astfel încât acestea să poată fi trimise în Ucraina. "Am fost întrebaţi şi am explicat de ce nu putem face acest lucru", a declarat Mitsotakis, explicând că sistemele sunt "esenţiale pentru capacitatea (proprie) de descurajare".

Germania, care a promis Ucrainei trei dintre bateriile sale Patriot, a condus demersul de a face lobby pe lângă alte ţări pentru a dona sistemele lor nefolosite. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat săptămâna aceasta că "se aşteaptă" ca ţările să facă acest angajament, adăugând că "nu poate înţelege" refuzul unor ţări precum Spania şi Grecia.

Spania va trimite doar un număr mic de rachete Patriot în Ucraina, ca răspuns la presiunea exercitată de aliaţii din UE şi NATO pentru a trimite mai mult ajutor militar Kievului, a relatat vineri ziarul El Pais. Publicaţia, citând surse guvernamentale neidentificate, scrie că Spania a exclus livrarea de lansatoare antiaeriene Patriot, dar că va furniza armatei ucrainene rachete pentru acest sistem. "Transferul unui număr mic de rachete a venit după ce Ministerul Apărării a refuzat să predea Ucrainei bateria pe care o are desfăşurată din 2013 la graniţa turco-siriană", a precizat El Pais. "Va fi un număr foarte limitat, deoarece rezerva de război spaniolă este de aproximativ 50 de unităţi, iar interceptoarele sunt foarte scumpe", au explicat sursele El Pais, potrivit Reuters.

Spania are trei baterii Patriot, pe care le-a cumpărat la mâna a doua din Germania în 2004 şi 2014, potrivit El Pais.

Luni, miniştrii Uniunii Europene au declarat că analizează cum să ofere mai multă apărare aeriană Ucrainei, dar nu au făcut promisiuni concrete privind sistemele Patriot, pe care Kievul le apreciază cel mai mult.

Statele Unite vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, la câteva zile după ce Congresul a ieşit din blocajul de jumătate de an aprobând un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Alături de Spania, Grecia şi Germania, Ţările de Jos, România şi Polonia au sisteme Patriot în stocurile lor, notează POLITICO.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...