Parlamentul grec a aprobat joi o serie de amendamente la codul penal ce prevăd pedepse mai aspre pentru infracţiuni sexuale, incendii criminale şi dezinformare, acest ultim punct suscitând temerile opoziţiei şi ale principalului sindicat al jurnaliştilor în privinţa libertăţii de exprimare, transmite AFP.
Amendamentele au fost aprobate de majoritatea care susţine în parlament guvernul conservator.
Sindicatul jurnaliştilor de presă cotidiană din Atena, Esiea, ceruse guvernului să retragă un nou articol care incriminează difuzarea de informaţii false „susceptibile să provoace îngrijorare sau temere în rândul opiniei publice”.
Potrivit sindicatului, articolul, care prevede pedepse cu închisoarea de cel puţin 3 luni, este prea vagă şi riscă să limiteze libertatea de exprimare.
Ministrul justiţiei, Costas Tsiaras, a apărat acest articol de lege, subliniind că Grecia trebuie să „se adapteze la realităţile” lumii de astăzi. Dezinformarea este, astfel, responsabilă de refuzul a mii de greci de a se vaccina împotriva COVID-19.
„Cine îşi va asuma responsabilitatea” pentru cei decedaţi de COVID-19 „pentru că cineva i-a convins să nu se vaccineze?„, a întrebat el.
Un nou articol înăspreşte de asemenea pedepsele cu închisoarea pentru autorii incendiilor criminale. În vara acestui an, Grecia a fost afectată de cele mai grave incendii de peste un deceniu, potrivit Agerpres.
Guvernul premierului Kyriakos Mitsotakis a ajuns la putere în 2019 promiţând să întărească legea şi ordinea.
Poliţia anti-revoltă a recurs tot mai des la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă în timpul manifestaţiilor, iar săptămâna trecută un fotograf de presă a avut un picior facturat de un tun cu apă şi un demonstrant a fost rănit de o grenadă lansată de poliţie.
Editor : Liviu Cojan