Statele Uniunii Europene nu vor fi implicate direct, pentru moment, în împrumutul de 50 miliarde de dolari pe care ţările din G7 au în vedere să-l acorde Ucrainei pe baza veniturilor provenite din activele ruseşti îngheţate, a declarat, sâmbătă, prim-ministra guvernului Italiei, Giorgia Meloni, citată de Reuters.
În cursul summitului lor anual în sudul Italiei, ţările G7 au decis să acorde împrumuturi care vor fi asigurate prin dobânda acumulată din fondurile ruseşti blocate.
„Împrumutul de aproximativ 50 miliarde a fost deja anunţat şi va fi acordat de SUA, precum şi de Canada, Marea Britanie şi probabil Japonia în limitele constrângerilor lor constituţionale”, a afirmat Meloni într-o conferinţă de presă.
„În prezent, statele europene nu sunt implicate în acest împrumut, ţinând cont de faptul că activele sunt toate mobilizate în Europa”, a adăugat ea, lăsând să se înţeleagă că contribuţia blocului constă în furnizarea unui mecanism de garanţie pentru rambursarea împrumutului.
Funcţionari din UE au declarat, la începutul săptămânii, că Uniunea Europeană ar putea furniza cam jumătate din sumă, ceea ce pare să contrazică afirmaţiile prim-ministrei Meloni.
În jur de 260 miliarde de euro din activele ruseşti, cum ar fi rezervele băncilor centrale, au fost îngheţate în virtutea sancţiunilor impuse ca urmare a invaziei rusești în Ucraina.
Aproximativ 190 miliarde de euro din aceste active sunt deţinute de Euroclear, Depozitar Central Internaţional de Titluri de Valoare (ICDS) cu sediul în Belgia, ceea ce face ca UE să fie un actor-cheie în orice plan de utilizare a activelor. Statele Unite deţin aproximativ 5 miliarde de dolari din aceste active.
Meloni a mai spus că nu este îngrijorată de perspectiva ca activele ruseşti să fie deblocate înainte ca împrumutul să fie rambursat, deoarece acest lucru s-ar putea întâmpla doar ca urmare a unei negocieri de pace care ar include angajamente privind modul de reconstrucţie a Ucrainei.
Editor : Adrian Dumitru