Germanii din Lubmin abia așteaptă gazul rusesc prin Nord Stream 2: „Avem un trecut cu Rusia și acel trecut nu a fost atât de rău”

Data actualizării: Data publicării:
Axel Vogt
Axel Vogt, primarul orașului german Lubmin, este un susținător al proiectului Nord Stream 2. Conducta rusească are capătul în orașul pe care îl conduce Foto: captură video Digi24

De mulți ani, Uniunea Europeană este prinsă la mijloc între dorinţa de a menține o relație bună cu Rusia și nevoia de a pune presiune pe Vladimir Putin. Adesea, președintele rus pare netulburat în faţa amenințărilor venite de la Bruxelles. Acum există voci din Germania care cer ca Putin să fie lovit chiar acolo unde îl doare mai tare: economia. Unii politicieni și activiști cer oprirea controversatului proiect Nord Stream 2, conducta ce ar trebui să transporte gaze naturale din Rusia în Germania, prin Marea Baltică. Axel Vogt este primarul orașului german Lubmin. El și mulți alți localnici sunt prinși la mijloc în această confruntare politică între Moscova și Berlin. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Aici se termină Nord Stream 2, conducta de 2.500 de kilometri proiectată să pornească din Rusia prin Marea Baltică, până în localitatea Lubmin, din nord-estul Germaniei. La capătul de aici, infrastructura - cu conductele sale masive și supapele grele de siguranță - e gata să funcționeze încă din vara anului trecut. Dar primarul orașului Lubmin, Axel Vogt, se teme că această conductă ar putea să nu fie dată în folosință niciodată.

Primar german: Argumentele guvernului rus sunt ignorate în cazul Navalnîi

„Sunt ferm convins că noi - adică Germania și Europa, în ansamblu - vom avea nevoie de gazul natural din Nord Stream 2. Am început să închidem centrale nucleare și eliminăm treptat cărbunele. Dar până în momentul în care vom fi capabili să alimentăm totul cu energie regenerabilă, trebuie să răspundem nevoilor energetice ale Germaniei și ale Europei. Așadar, consider că gazul natural din conducte precum Nord Stream este indispensabil”, spune Axel Vogt, primarul localității Lubmin.

Aproximativ 150 de kilometri de conductă mai trebuie amplasați pe fundul Mării Baltice. Dar controversele din jurul proiectului blochează continuarea lucrărilor. Au de-a face cu furnizorul Rusia și pot provoca anularea proiectului Nord Stream 2. Chiar și înainte de arestarea activistului de opoziție Alexei Navalnîi, mulți cereau oprirea construcției ca mijloc de exercitare a presiunii politice asupra președintelui rus Putin. În Lubmin, percepția este diferită.

„Este corect să legăm un caz precum cel al lui Navalnîi, de exemplu, de un proiect precum Nord Stream 2? Sau ar trebui să fie luat în considerare separat? Mai ales când faptele, cel puțin așa cum le înțeleg eu, nu sunt atât de clare, încât să justifice sancțiuni împotriva guvernului rus. Consider că acest caz Navalnîi este prezentat de mass-media mai mult din punctul de vedere al lui Navalnîi, iar argumentele guvernului rus sunt ignorate”, spune primarul Axel Vogl.

Sovieticii au construit cea mai mare centrală nucleară din Germania de Est

Lubmin și Rusia au o istorie lungă. În anii ‘60, sovieticii au construit aici cea mai mare centrală nucleară din ceea ce era atunci Germania de Est. Mulți angajați erau ruși care locuiau aici. Amprenta lor a rămas în comunitate până în zilele noastre.

Plajele din Lubmin sunt în mare parte pustii zilele acestea. Doar câțiva localnici sunt afară.  Au aceeași opinie.

„Navalnîi nu este important, dar Nord Stream este - pentru toată Europa”, spune o localnică.

„Ne putem permite să aruncăm milioane sau chiar miliarde în vânt? Ar trebui să ajungă la un compromis. Cred că această conductă trebuie finalizată”, este de părere o a doua femeie.

Un singur bărbat cu care am vorbit a fost mai critic. „Ne-au fost parteneri de încredere atât timp cât a fost bine pentru ei. Nu aș face acest proiect din motive politice”, a declarat el. 

Primar: „Noi nu vrem să renunțăm la legăturile noastre strânse cu Rusia”

Conductele de gaz din Marea Baltică au devenit un măr al discordiei globale, asmuțind Rusia împotriva SUA. Ambele au gaze naturale de vândut Europei și vor un avantaj strategic. Statele Unite au amenințat cu sancțiuni împotriva Germaniei dacă europenii ar alege să folosească doar gaz natural rusesc mai ieftin.

Jens Feissel, de la asociația comercială locală, consideră că importurile de gaze naturale sunt o problemă pur economică. Și că nu ar trebui implicată politica.

„Furnizorii de gaze fac oferte și cine oferă cel mai bun preț și cel mai bun serviciu va câștiga licitația sau contractul, iar tranzacția este încheiată. Clientul decide, nu sancțiunile”, spune Jens Feissel, directorul Asociației Comerciale Western Pomerania.

Locuitorii din Lubmin nu vor ca localitatea lor să devină o scenă pentru politica mondială, ci preferă lucrurile care le sunt familiare.

„Nu negăm faptul că noi nu vrem să renunțăm la legăturile noastre strânse cu Rusia. Avem un trecut cu Rusia și acel trecut nu a fost atât de rău”, spune Axel Vogt, primarul localității Lubmin.

Whiskey sau vodcă?

La plajă, localnicii sunt bucuroși să primească și alte importuri rusești.

„Whiskey sau vodcă?“

- Cu vodca sunt obișnuită, dar nici whisky-ul nu e rău, spune o doamnă.

- De fapt, mai bine aș alege romul, răspunde la aceeași întrebare Jens Feissel, directorul Asociației Comerciale Western Pomerania.

- Pentru noi, e vodca. Fără îndoială, spune și primarul din Lubmin.

Oricare ar fi alegerea, mulți de aici ar ciocni un pahar în ziua în care gazele naturale vor curge din Rusia către Lubmin.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...