Guvernul Germaniei a respins oferta rușilor de a primi livrările de gaze prin conducta Nord Stream 2, proiect anulat de Germania după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. Rușii spun că ar putea să livreze prin această conductă după ce Nord Stream 1 a fost afectată puternic de recentele scurgeri și ar fi nefuncțională pe termen lung. În cazul acestor avarii este suspectat un sabotaj.
„Dacă deciziile juridice necesare sunt luate de europeni cu privire la certificarea sa şi eliminarea restricţiilor, cred că Rusia ar putea, într-un interval scurt de timp, să furnizeze gaz prin această conductă”, a declarat, la Viena, ministrul rus după reuniunea ţărilor OPEC.
Mai devreme însă, un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a declarat că refuză o astfel de propunere, despre care a mai afirmat că a fost formulată de Rusia de mai multe ori.
„Rusia nu doreşte să furnizeze gaz şi caută scuze politice; constatăm astfel că ea nu este un furnizor de încredere, indiferent despre ce conducte ar fi vorba'', a motivat purtătorul de cuvânt al guvernului german.
Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată pentru că sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea împotriva Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de ruși în septembrie sub pretextul unor probleme tehnice.
Patru scurgeri de gaze din cele două conducte au fost semnalate săptămâna trecută, ulterior SUA şi Rusia acuzându-se reciproc de un act de sabotaj.
Pe de altă parte, tot miercuri, Germania a acuzat SUA că vinde la preţuri „astronomice” gazele naturale lichefiate importate de Germania pentru a substitui gazele ruseşti.
Editor : Adrian Dumitru