Germania acuză China de un atac cibernetic „în scop de spionaj” și îl convoacă pe ambasadorul chinez la Berlin

Data publicării:
Minister of the Interior Faeser on aspects of 5G communication networks
Foto: Nancy Faeser, Ministru federal pentru Afaceri Interne și Comunitate din Germania / Sursa foto: Profimedia Images

Oficialii de la Berlin spun că o investigație a stabilit că „actori de stat chinezi” au fost responsabili pentru un atac cibernetic „în scop de spionaj” din 2021 asupra oficiului național de cartografie al Germaniei. Ambasadorul chinez a fost convocat la Berlin pentru a i se transmite o notă de protest.

O investigație a stabilit că „actori de stat chinezi” au fost responsabili pentru un atac cibernetic din 2021 asupra oficiului național de cartografie al Germaniei, au declarat miercuri oficiali din Berlin. Ambasadorul chinez a fost chemat la Ministerul de Externe pentru prima dată în decenii, notează Independent.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Sebastian Fischer, a declarat că guvernul german deține „informații fiabile de la serviciile noastre de informații” despre sursa atacului asupra Agenției Federale pentru Cartografie și Geodezie, despre care a spus că a fost efectuat „în scop de spionaj”.

Acest atac cibernetic grav asupra unei agenții federale arată cât de mare este pericolul din cauza atacurilor cibernetice și a spionajului chinez”, a declarat ministrul de interne Nancy Faeser într-un comunicat. „Solicităm Chinei să se abțină de la astfel de atacuri cibernetice și să le prevină. Aceste atacuri cibernetice amenință suveranitatea digitală a Germaniei și a Europei.

Fischer a refuzat să detalieze cine anume în China a fost responsabil. El a spus că un ambasador chinez a fost chemat ultima dată la Ministerul german de Externe în 1989, după represiunea din Piața Tiananmen.

Atribuirea de către Germania a atacului cibernetic este cel mai recent caz care reflectă tensiunile tot mai mari dintre Berlin și Beijing cu privire la potențialele riscuri de securitate prezentate de China.

În aprilie, trei persoane au fost arestate în Germania, fiind suspectate de spionaj pentru China și aranjamente pentru a transfera informații despre tehnologie cu potențiale utilizări militare. Iar un asistent al unui proeminent parlamentar german de extremă dreaptă din Parlamentul European a fost arestat sub suspiciunea de spionaj pentru China.

În urmă cu trei săptămâni, Germania a declarat că va interzice utilizarea componentelor critice produse de companiile chineze Huawei și ZTE în părțile centrale ale rețelelor 5G ale țării, în doi pași. începând din 2026.

Guvernul cancelarului german Olaf Scholz a elaborat anul trecut o strategie pentru relațiile cu China care se referă la o „rivalitate sistemică” cu puterea asiatică și la necesitatea reducerii riscurilor de dependență economică, dar evidențiază dorința Berlinului de a colabora cu Beijingul la provocări precum schimbările climatice și menține legăturile comerciale. Strategia a atras critici din partea Beijingului.

În cazul din 2021, Ministerul de Interne a spus că o parte din rețeaua agenției de cartografie a fost compromisă, dar nu au fost găsite alte programe malware. Atacatorul a fost eliminat cu succes din rețea, iar agenția – care furnizează geodate oficiale pentru Germania – a întreprins o serie de măsuri pentru a-și îmbunătăți securitatea IT.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul bizar surprins într-o imagine care derutează oamenii și...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Cea mai mare temere a lui Miley Cyrus după ce a fost acuzată că a plagiat o piesă a lui Bruno Mars. Legătura...
Film Now
Au trei copii și se iubesc de peste 25 de ani. Ce a răspuns Don Johnson când a fost întrebat care sunt...
Adevarul
Cu ce se ocupă Octavian Bellu, la 8 ani după ce a renunțat la lotul național de gimnastică. În ce țară s-a...
Newsweek
Anca Agemolu, diva muzicii, sacrificiu din iubire. Gestul crud făcut de comuniști la adresa ei
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
Film Now
Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”. Actrița are o fiică împreună cu...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei