Germania a raportat primul caz de infecție cu o nouă variantă a virusului mpox

Data actualizării: Data publicării:
fiola cu sange infectat cu mpox
Foto: Profimedia

Un prim caz de infecţie cu noua variantă a virusului mpox, care se află la originea unei epidemii importante în Africa, a fost confirmat în Germania, anunţă marţi Institutul de supraveghere sanitară Robert Koch (RKI), relatează AFP. Cele mai afectate țări sunt Republica Democratică Congo (RDC), Burundi şi Nigeria.

„La 18 octombrie 2024, o infecţie cu clada 1b a mpox, contactată în străinătate, a fost depistată în Germnia”, anunţă RKI, care precizează că „riscul la adresa sănătăţii populaţiei Germaniei” este „redus”.

Institutul, care nu a dat detalii despre pacient şi circumstanţele infecţiei, a anunţat că urmărește situaţia „foarte îndeaproape” şi că îşi va adapta recomandările, dacă este necesar.

Transmiterea mpox se face doar prin „contact apropiat”, precizează institutul, potrivit AFP, citată de News.ro.

Mpox, denumit anterior variola maimuţei, este o boală virală care se transmite de la animal la om, dar şi între oameni, și care provoacă febră, dureri musculare şi leziuni cutanate.

42.000 de cazuri în Africa, 1.100 de morți

O nouă epidemie afectează de mai multe luni Africa, iar cel mai mare număr de infectări se înregistrează în Republica Democratică Congo (RDC), Burundi şi Nigeria.

Două epidemii au loc concomitent - una cauzată de clada 1 în Africa Centrală, care-i afectează mai ales pe copii, cealaltă cauzată de noua variantă, clada 1b, care-i afectează pe adulţi într-o regiune din estul RDC şi în ţări limitrofe.

În total, 42,000 de cazuri au fost înregistrate în Africa începând din ianuarie, iar aproximativ 1.100 de persoane au murit din cauza mpox, anunţa săptămâna trecută Agenţia sanitară a Uniunii Africane (UA), care a avertizat că epidemia este pe cale „să scape de sub control” dacă nu se ia nicio măsură.

În Europa, cazuri au mai fost semnalate în Suedia, iar altele au fost înregistrate în mai multe ţări din Asia.

O campanie de vaccinare a fost lansată la începutul lui octombrie în RDC, o ţară situată în Africa Centrală, cea mai afectată de virus.

Editor : L.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri