Germania a descoperit o uriașă campanie de dezinformare a Kremlinului. Trollii ruși făceau 2 postări pe secundă de pe 50.000 de conturi

Data publicării:
A hacker at work in a dark room.
Sursa foto: Profimedia Images

Experții criminaliști din domeniul digital au reușit să descopere o vastă campanie de dezinformare pro-Rusia împotriva guvernului de la Berlin, care folosea zeci de mii de conturi false pe platforma socială Twitter, relatează The Guardian.

Ministerul german de externe, cel care a cerut să se facă această cercetare, suspectând că este țintit de boți, transmitecă descoperirile subliniază cât de mult este nevoie ca guvernele să acționeze sistematic pentru a lupta împtoriva numărului tot mai mare de campanii de dezinformare și să recunoască efectele pe care acestea le pot avea asupra alegerilor.

Folosind programe speciale de monitorizare, experții au descoperit un uriaș număr de postări pe parcursul unei perioade de o lună, din 10 decembrie – un atac bine coordonat și concertat împotriva Germaniei și a sprijinului său pentru Ucraina.

Peste un milion de postări în limba germană au fost trimise e pe un număr estimat de 50.000 de conturi false, cu o viteză de două postări pe secundă.

Mesajele încercau să acrediteze ideea că guvernul lui Scholz neglijează nevoile germanilor pentru a putea să sprijine Ucraina cu arme și ajutor umanitar, dar și prin primirea de refugiați ucraineni.

Publicația Der Spiegel, care a avut acces la descoperiri, a raportat că aceste conturi false aveau atașate comentarii, folosind hashtag-uri populare la momentul respectiv, precum #Oktoberfest sau #Bundesliga, în încercarea de a asigura sosirea lor la un număr mare de oameni.

Unul dintre cele mai de impact mesaje false, din prisma numărului de oameni la care a ajuns și a reacțiilor obținute, este unul în care ministra de externe Baerbock apare declarând de pe contul ei de Twitter că sprijinul pentru Ucraina „se prăbușește”.

Singurul element definitoriu care a arătat imediat că postarea este un fals grosolan a fost o literi chirilică uitată în corpul textului.

Postările sunt transmise cu ajutorul site-urile de prescurtare a link-urilor, pentru a face dificilă urmărirea la sursă a informației.

Analiștii germani spun că sunt convinși că sursa acestei campanii este Rusia, făcând o conexiune cu o altă campanie de dezinformare rusească din 2022, care a afectat Marea Britanie, Franța și Italia.

Analiza a mai arătat că cei care s-au aflat în spatele acestei campanii de dezinformare păreau să ia pauze în weekend-uri și în sărbătorile în care este liber legal în Rusia. În aceste perioade, numărul postărilor scădea semnificativ.

Principala îngrijorare a guvernului german, deja ținta a nenumărate astfelde campanii, este felul în care ele pot fi folosite pentru a afecta rezultatele alegerilor europene de anul acesta, dar și cele trei seturi de alegeri regionale din estul Germaniei, acolo unde partidul neofascist pro-Rusia AfD, conduce în sondaje.

Analiștii au mai fost uimiți și de similitudinea între felul în care arătau mesajele boților și retorica folosită de AfD.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a încercat Donald Trump să cumpere Casa Poporului: oferta de nerefuzat, refuzată de guvernanții români...
Digi FM
Fosta amantă al lui Donald Trump trăiește într-o rulotă: „Am primit amenințări cu moartea de la susținătorii...
Pro FM
Antonia a postat o poză editată și a mărturisit că s-a îngrășat din cauza problemelor de sănătate: "Cum e...
Film Now
Răspunsul surprinzător al lui Daniel Craig, după ce a fost întrebat pe cine i-ar plăcea să vadă în rolul...
Adevarul
Opțiunile pe care le-ar avea Trump pentru încheierea războiului din Ucraina. Ce l-ar fi sfătuit consilierii...
Newsweek
700.000 pensii NU cresc la 1 ianuarie decide guvernul și FMI. Ce adevăr e în știrea devenită virală?
Digi FM
Motivul pentru care Alex Velea și Antonia promovează jocurile de noroc: „Ne vindem imaginea. N-am făcut nimic...
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Ce face și cum arată Victoria Principal la 73 de ani. Acum aproape cinci decenii devenea cunoscută în...
UTV
Loredana Groza starneste reactii controversate in mediul online: poze provocatoare la 54 de ani