Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, spune că domeniul securității cibernetice face parte din noul tip de război, alături de dezinformare și spionaj digital.
„Pe lângă dezinformare şi spionaj digital, domeniul securităţii cibernetice face parte din noul tip de război. În ziua invaziei, au avut loc atacuri cibernetice la scară mare asupra guvernului, armatei şi infrastructurii critice. Folosirea în continuare a acestor atacuri are ca scop întreruperea sau oprirea sistemului de apărare cibernetică al Ucrainei”, a spus Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO a avut o intervenţie video în cadrul conferinţei „Building Blocks of Global Digitalisation: creating trust, deterrence & policy coordination through cyber diplomacy”.
În acest context, el a apreciat consolidarea securităţii cibernetice drept „esenţială pentru creşterea rezilienţei societăţilor noastre şi pentru securitatea oamenilor noştri, pe timp de pace, în momente de criză şi în momente de conflict”.
„Este un aspect crucial pentru rolurile de apărare şi descurajare, de aceea este o prioritate a agendei NATO actuale”, a subliniat Geoană.
El a vorbit şi de sprijinul aliat pe care Ucraina îl primeşte în acest domeniu:
„Experţii NATO din Bruxelles schimbă frecvent informaţii cu omologii lor ucraineni şi le oferă asistenţă”, a precizat Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO a atras atenţia că Georgia şi Bosnia-Herţegovina „prezintă un risc de a fi ţinta unei agresiuni ruse”. „Aşa că suplimentăm susţinerea noastră adaptată, atât din punct de vedere politic, cât şi practic, pentru a consolida rezilienţa şi să împiedicăm alte agresiuni, inclusiv în domeniul cibernetic”, a mai spus Mircea Geoană.
Editor : Adrian Dumitru