Franța. Primul pacient cu coronavirus dă în judecată Guvernul pentru că nu a fost internat pe motiv că nu sunt paturi în spitale

Data publicării:
femeie care se plimba cu masca in fundal cu turnul eiffel
Paris în timpul pandemiei de coronavirus. Foto: Getty Images

Un pacient diagnosticat cu Covid-19 a depus o plângere în faţa Curţii de Justiţie a Franței, pentru „împiedicarea măsurilor de asistenţă”. O plângere care vizează direct guvernul. Este prima dată când o persoană infectată cu Covid-19 în Franţa întreprinde acţiuni împotriva instituţiilor, informează BFMTV.

CJR este un organism competent să judece infracţiunile sau infracţiunile săvârşite de membrii guvernului în exercitarea funcţiilor lor.

În cele nouă pagini de argumente care însoţesc plângerea, sunt vizate în mod clar Agnès Buzyn, fostul ministru al Sănătăţii şi Edouard Philippe, primul ministru al Franţei.

Reclamantul, un bărbat de 40 de ani, doreşte deschiderea unei anchete pentru a stabili dacă „statul a arătat uşurinţă sau a comis o infracţiune în gestionarea epidemiei”, spune avocatul său Nabil Boudi.

În 13 martie, reclamantul a acuzat o stare febrilă, tuse şi dureri în gât. Vizita unui medic acasă i-a confirmat temerile: a fost diagnosticat cu Covid-19. Din cauza lipsei paturilor disponibile nu a fost internat la spital, iar starea sa de sănătate s-a „deteriorat considerabil” în ultimele zece zile. Faţă de această situaţie şi deoarece bilanţul epidemiei continuă să se înrăutăţească, avocatul denunţă „inacţiunea” autorităţilor, în prima linie Agnès Buzyn şi Edouard Philippe, fata de răspândirea virusului în Franţa.

Un grup de medici a depus deja o plângere la CJR pentru „minciuna de stat”. De această dată plângerea depusă se bazează pe un posibil „obstacol în calea măsurilor de asistenţă”, pentru care codul penal prevede că „oricine se abţine de bună voie să ia sau să provoace măsuri care să permită, fără riscuri pentru el sau pentru un tert, combaterea unui dezastru care poate crea un pericol pentru siguranţa oamenilor, este pedepsit cu doi ani de închisoare şi o amendă de 30.000 de euro”. „Vor urma şi alte reclamaţii ale pacienţilor”, prezice avocatul.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri