Ministerul apărării francez a ordonat companiilor industriale participante la fabricarea de rachete anti-aeriene şi anti-balistice Aster să acorde prioritate în producţia lor pentru aceste comenzi în raport cu altele, a anunţat, luni, ministrul Sebastien Lecornu.
„Am mobilizat pentru prima dată puteri ale poliţiei administrative, ceea ce permite prioritizarea unui anumit număr de sub-contractori, unde comenzile civile trebuie să treacă acum pe plan secund, după comenzile militare, pentru a da prioritate gamei Aster”, a afirmat ministrul francez la Calvi, cu ocazia unei întâlniri cu omologul său italian, Guido Crosetto.
Compania metalurgică Aubert şi Duval, care produce oţeluri speciale atât pentru aeronautica civilă, cât şi pentru submarine sau tuburile tunurilor Caesar, este în special vizată de această obligaţie, potrivit unei surse familiarizate cu situația.
Rachetele Aster 15 şi 30 sunt produse de multinaţionala MBDA cu sediul la Paris, cooperare între Franța şi Italia. Cele două ţări au furnizat un număr neprecizat de astfel de rachete ucrainenilor pentru apărarea loc antiaeriană, dar Ucraina le cere mai multe asemenea rachete pentru a se apăra.
De asemenea, acest tip de rachete au fost utilizate în Marea Roşie împotriva dronelor trase de rebeli houthi.
La sfârşitul lunii martie, Sebastien Lecornu a lăsat să se întrevadă ameninţarea unei astfel de măsuri, pentru ca producătorii să poată produce mai multe astfel de rachete mai rapid.
MBDA speră să reducă durata producţiei de rachete Aster de la 42 de luni în 2022 la „mai puţin de 18 luni în 2026”, iar producţia ar urma să crească cu 50% până la acea dată, potrivit preşedintelui său, Eric Beranger.
Dar organizarea industrială nu este optimă, componentele rachetelor trebuind să „traverseze Alpii de mai multe ori” în timpul fabricării lor, ceea ce nu facilitează accelerarea producţiei. Potrivit lui Sebastien Lecornu, există, de asemenea, o „nevoie urgentă de simplificare a birocraţiei cu probleme vamale între Franţa şi Italia care pot întârzia producţia de rachete”.
Într-o scrisoare comună către MBDA, cei doi miniştri cer din nou grupului „să accelereze producţiile (...) pentru a garanta primele livrări începând din acest an, 2024”. Ei cer, de asemenea, MBDA „să-şi intensifice eforturile” pentru a pune în funcţiune în Italia un al doilea lanţ de montaj de rachete, în scopul „creşterii capacităţii de producţie”.
Sebastien Lecornu şi Guido Crosetto au anunţat, de asemenea, semnarea unei scrisori de intenţie pentru apropierea industriilor de armament terestru ale celor două ţări, ceea ce ar „trebui să ducă la apropieri asupra unor proiecte de echipamente pentru forţele noastre terestre”, potrivit ministrului francez.
Acest demers vine să încadreze „alianţa strategică” înfiinţată în decembrie între grupul franco-german KNDS şi cel italian Leonardo.
Editor : Adrian Dumitru