Franța va începe marți evacuarea cetățenilor săi din Niger, a anunțat Ministerul francez de Externe, la câteva zile după ce o juntă militară a preluat puterea în această țară din Africa de Vest, potrivit Reuters.
Fosta putere colonială Franța are trupe în regiune de un deceniu, ajutând la combaterea insurgenței islamiste, dar unii localnici spun că doresc ca fostul conducător colonial să nu mai intervină în afacerile lor.
Duminică, susținători ai juntei au ars steaguri franceze și au atacat ambasada Franței din capitala Nigerului, Niamey, determinând poliția să folosească gaze lacrimogene ca răspuns.
„Se pregătește evacuarea. Se va întâmpla foarte curând”, a declarat marți ministrul de Externe.
Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a declarat pentru BFM TV, luni, că protestul din fața ambasadei și acuzațiile care au urmat, potrivit cărora Franța a tras în mulțime - ceea ce ea neagă - „au toate ingredientele obișnuite ale destabilizării, în maniera ruso-africană”.
Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, a salutat săptămâna trecută lovitura de stat din Niger și a declarat că forțele sale sunt disponibile pentru a restabili ordinea.
Kremlinul a declarat luni că situația din Niger este „un motiv de îngrijorare serioasă” și a cerut o revenire rapidă la ordinea constituțională.
Potrivit site-ului Ministerului francez de Externe, în 2022, în Niger se aflau puțin sub 1.200 de cetățeni francezi.
Lovitura de stat a stârnit îngrijorare cu privire la securitatea regiunii Sahel. Nigerul este al șaptelea mare producător mondial de uraniu, metalul radioactiv utilizat pe scară largă pentru energia nucleară și tratarea cancerului.
Luni, guvernele din Burkina Faso, Mali și Guineea, țări vecine, și-au exprimat sprijinul pentru liderii loviturii de stat.
Editor : Bianca Chirilă