Francezii încearcă disperați să salveze beluga blocată în râul Sena cu un cocktail de vitamine

Data publicării:
Beluga
Sursa foto: Profimedia Images

Oficialii francezi care încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena au venit cu o nouă strategie - un cocktail de vitamine. Potrivit AFP, salvatorii speră că acesta va ajuta balena pierdută să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare, scrie BBC.

Mamiferul, vizibil subnutrit, a fost observat pentru prima dată marţi în râu, la aproximativ 70 km de Paris.

După încercări eşuate de a o încuraja să înoate, animalul a rămas blocat, iar oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi pentru sănătatea sa.

Până în prezent, salvatorii i-au oferit hering îngheţat şi păstrăv, dar un oficial local din Eure, Isabelle Dorliat-Pouzet, a declarat că animalul nu pare să fi acceptat hrana. „Este destul de slăbit și pare să aibă probleme în a mânca”, a declarat aceasta.

Autorităţile speră că injecţia cu vitamine îi va stimula apetitul şi o va ajuta să parcurgă lunga călătorie de 160 de kilometri înapoi pe râu pentru a ajunge în Canalul Mânecii, de unde va putea înota înapoi în habitatul său arctic.

O altă opţiune luată în considerare este scoaterea balenei din râu în întregime, dar pentru aceasta ar fi nevoie ca mamiferul să aibă suficientă forţă pentru a supravieţui unei călătorii şi mai riscante.

Oficialii au declarat sâmbătă că au apărut mici pete pe pielea balenei, dar nu era încă clar dacă a fost o reacţie la apa dulce a râului Sena - spre deosebire de habitatul său natural de apă sărată - sau un semn al deteriorării stării de sănătate a animalului.

Observatorii ştiinţifici au declarat că balena se comporta ciudat, ieşind la suprafaţă doar pentru scurt timp şi emiţând mai puţine sunete, aşa cum se aşteaptă de la o balenă, ceea ce ridică şi mai multe semne de întrebare cu privire la starea de sănătate a acesteia.

Experţii sunt nedumeriţi de modul în care balena a reuşit să se îndepărteze atât de mult de habitatul său natural - apele reci ale Arcticii şi ale subarcticii.

Beluga se aventurează ocazional spre sud toamna, pentru a se hrăni, atunci când se formează gheaţa, dar călătorească atât de departe de locul natal foarte rar. Dar poveşti similare nu sunt de negăsit.

În luna mai, o balenă ucigaşă a fost găsită moartă după ce a înotat pe râul Sena în Normandia. Un plan de a ghida orca mascul de patru metri înapoi în mare cu ajutorul unor stimuli acustici a eşuat, iar experţii au concluzionat ulterior că aceasta era grav bolnavă.

În 2019, o balenă moartă a fost găsită în râul Tamisa, în apropiere de Gravesend.

Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva săptămâni după ce o balenă cu cocoaşă văzută înotând în aceeaşi porţiune de apă a murit. S-a crezut că aceasta a ajuns în Tamisa din cauza unei erori de navigaţie, posibil în timpul mareelor.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un copil de 12 ani, fără ezitare, a luat arma și a tras pentru a-și salva tatăl din...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Cea mai mare temere a lui Miley Cyrus după ce a fost acuzată că a plagiat o piesă a lui Bruno Mars. Legătura...
Film Now
Au trei copii și se iubesc de peste 25 de ani. Ce a răspuns Don Johnson când a fost întrebat care sunt...
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
Newsweek
Anca Agemolu, diva muzicii, sacrificiu din iubire. Gestul crud făcut de comuniști la adresa ei
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
Film Now
Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”. Actrița are o fiică împreună cu...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei