Protestele din Franța față de creșterea vârstei de pensionare au devenit incendiare la propriu, mai ales după ce președintele Emmanuel Macron le-a transmis manifestanților că nu ei reprezintă voința poporului, ci Parlamentul care a votat modificările privind pensionarea. Enervați, protestatarii au blocat zeci de autostrăzi și căi ferate cu baricade de lemn pe care le-au incendiat și au aruncat pe șine un manechin cu fața lui Macron. Joi sunt programate cel puțin 320 de proteste în toată țara.
Joi dimineață, sindicaliștii francezi au reluat protestele extreme și violente. Pe mai multe autostrăzi au fost formate baricade de lemn pe care manifestanții le-au incendiat, cu intenția de a bloca traficul rutier și economia.
Se anunță încă o zi de manifestații de proporții în Franța, sunt programate cel puțin 320 de proteste în toată țara. Sunt așteptați 600.000 - 800.000 de protestatari, dintre care 100.000 ar putea fi doar în Paris.
Joi, circulau doar jumătate din trenurile de mare viteză şi o treime din trenurile expres regionale. Se așteaptă ca circulația metrourilor și a traficul feroviar din Paris să fie "puternic afectat".
Greva gunoierilor parizieni începută în 6 martie continuă până luni.
Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC) cere companiilor aeriene să anuleze 30% din zborurile lor la Paris-Orly şi 20% pe alte aeroporturi până joi.
Totodată, sunt greve în școli și grădinițe.
La nivel naţional, situaţia se deteriorează și în ceea ce priveşte carburanţii, aproximativ 14% din benzinării având mai puțină benzină sau motorină. Doar trei din patru rafinării TotalEnergies funcţionează în Franţa.
Porturile Marsilia-Fos (sud) şi Brest (vest) au fost blocate total miercuri la apelul sindicaliștilor.
Macron: "Această reformă nu este o plăcere, nu este un lux, este o necesitate"
În timpul unui interviu la televiziune, miercuri, după săptămâni de tensiune socială, Emmanuel Macron a insistat ca această reformă - proiectul emblematic al celui de-al doilea mandat de cinci ani al său - să fie aplicată "înainte de sfârşitul anului", asumându-şi "nepopularitatea".
"Această reformă nu este o plăcere, nu este un lux, este o necesitate", a asigurat el, invocând apărarea "interesului general" în faţa deteriorării financiare a fondurilor de pensii şi a îmbătrânirii populaţiei.
Emmanuel Macron a spus că nu va dizolva Adunarea Naţională, nici nu va remania guvernul, nici nu va convoca un referendum asupra reformei sale.
El a spus însă că nu a fost impresionat de criticile aduse adoptării forţate - executivul a folosit o prevedere constituţională, articolul 49.3, care permite adoptarea unui text fără vot - pentru că nu a avut majoritate în Adunare pentru a vota textul.
Macron a declarat că doreşte să "reangajeze" un dialog cu partenerii sociali privind relaţia cu munca. Dar "trebuie să aşteptăm câteva zile, câteva săptămâni", a spus el.
Declarațiile lui Macron au primit imediat replica liderului sindicatului reformist CFDT Laurent Berger: "Sunt cuvinte goale, pentru moment, există un mare conflict social, o criză democratică, o criză socială. Trebuie să fii nebun".
Din 19 ianuarie, sute de mii de francezi au protesta de opt ori cerând respingerea acestei reforme privind creşterea vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Franţa este una dintre ţările europene în care vârsta legală de pensionare este cea mai mică, fără ca sistemele de pensii să fie complet comparabile. Oponenţii acestei reforme a pensiilor o consideră "nedreptă", în special pentru femei şi angajaţii cu locuri de muncă dificile.