Eforturile diplomatice ale președintelui francez Emmanuel Macron ca răspuns la războiul ponit de Vladimir Putin în Ucraina au fost un eșec și „profund dăunătoare” pentru Kiev, a declarat Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO, într-un interviu publicat vineri, relatează Reuters.
„Nu a fost un succes”, a declarat Rasmussen, un fost prim-ministru danez care a fost unul dintre cei mai importanți diplomați din lume până când a părăsit alianța transatlantică de apărare în 2014, pentru revista franceză Le Point.
Comentariile sale vin după criticile, în special în Europa de Est, cu privire la modul în care Macron a păstrat o linie deschisă cu președintele rus Vladimir Putin, cu apeluri telefonice directe chiar și după invazia Ucrainei, și a avertizat împotriva „umilirii” Rusiei.
„Macron ne-a uimit la începutul crizei cu declarația sa, cel puțin unică și critică, potrivit căreia Putin nu ar trebui să fie umilit și a oferit o rampă de ieșire. Astfel de declarații au fost dezastruoase și profund dăunătoare”, a adăugat el.
Biroul prezidențial francez nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Cu toate acestea, atacul lui Rasmussen vine într-un moment în care Macron își recalibrează mesajul și adoptă un ton mai ferm împotriva Moscovei.
Într-un discurs rostit în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, liderul francez și-a reiterat convingerea că liderii mondiali trebuie să mențină dialogul cu Rusia, adăugând că va discuta din nou cu Putin în zilele următoare pentru a aborda situația de siguranță legată de reactoarele nucleare situate în zonele de război din Ucraina.
Dar, potrivit observatorilor, discursul lui Macron la ONU, în care a acuzat Rusia de un imperialism modern și a îndemnat națiunile în curs de dezvoltare să se alieze împotriva Moscovei, a marcat o schimbare de ton.
Macron a declarat că discuțiile de pace pot funcționa doar dacă „suveranitatea Ucrainei este respectată, teritoriul său este eliberat și securitatea sa este protejată”.
„Rusia trebuie să înțeleagă acum că nu-și poate impune voința prin mijloace militare”, a declarat Macron.
Rasmussen nu a fost convins.
„A slăbit coeziunea internațională și cred că acum regretă acest lucru și încearcă să recâștige inițiativa”, a spus el în interviu.
Într-un interviu acordat CNN, președintele francez a declarat că Putin a avut impresia că Occidentul „nu l-a respectat cum se cuvine” și că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă un „efect post COVID-19” provocat de faptul că președintele rus a stat prea mult în izolare pe durata pandemiei de coronavirus.
„Cred că în logica lucrurilor - și aici nu încerc să găsesc o explicație sau să-l scuz cumva - trebuie să luăm în calcul că există o frustrare din partea rusă. El a avut impresia că, după anii 1990, noi (Occidentul) nu l-am respectat cum se cuvine. Nu cred că asta justifică ce a făcut, nu vreau să-l scuz. Dar așa gândește el și trebuie să înțelegem asta”, a spus Macron.
Editor : I.C