Forțele de Apărare Eritreene au comis crime de război și posibile crime împotriva umanității în Tigray, susține Amnesty International

Data publicării:
hartă eritreea și tigray
Tigray este una dintre cele 11 regiuni administrative din Etiopia, a doua cea mai populată țară din Africa. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: captură mapbox

Forțele de Apărare Eritreene au comis crime de război și posibil crime împotriva umanității în Tigray, Etiopia, imediat înainte și după semnarea încetării focului anul trecut, a afirmat un nou raport al Amnesty International, informează CNN.

În raport se spune că crimele s-ar fi petrecut între octombrie 2022 și ianuarie anul acesta, în timpul unui conflict în curs între forțele Tigray și guvernul federal etiopian și aliații săi, inclusiv Forțele de Apărare Eritreene (EDF), care a provocat mii de morți de la începutul anului 2020.

Raportul de 46 de pagini detaliază abuzuri, cum ar fi violul și înrobirea sexuală a femeilor, despre care se spune că au fost „supuse abuzului fizic și psihologic și privării de hrană, apă și servicii medicale”, precum și execuția extrajudiciară a civililor în timpul perchezițiilor la domiciliu.

Tigray este una dintre cele 11 regiuni administrative din Etiopia, a doua cea mai populată țară din Africa. Fiecare regiune este în mare parte autonomă, având propria sa forță de poliție și miliție. Guvernele regionale sunt în mare parte împărțite de-a lungul liniilor etnice înrădăcinate, iar tensiunile de lungă durată între regiuni au dus la ciocniri etno-naționaliste.

Noile constatări ale Amnesty se concentrează pe districtele Kokob Tsibah și Mariam Shewito, care au rămas sub controlul EDF până la 19 ianuarie 2023. CNN a contactat Forța Națională de Apărare Etiopiană, Ministerul Informațional din Eritree și Ministerul de Externe etiopian pentru comentarii cu privire la constatările Amnesty, dar nu a primit încă un răspuns.

Mai târziu, marți, Ministerul Informațiilor din Eritreea a postat o scrisoare a Misiunii sale permanente la Națiunile Unite pe X, cunoscută anterior ca Twitter.
„Aceasta este încă o încercare zadarnică de a-i acuza pe eritreeni pe (pe baza) unor acuzații false”, se spune în postare.

Scrisoarea sugera că raportul avea o „metodologie defectuoasă”, spunând că Amnesty „a ales să-și folosească platforma pentru a regurgita acuzații nefondate împotriva personalului militar al Eritreei, preluate din surse terțe, fără chip și fără nume, în continuarea deceniilor sale de campanii calomnioase împotriva statului Eritreea.”

O investigație CNN din 2021 a descoperit dovezi ale torturii, detenției în masă și execuției locuitorilor din orașul Humera din regiunea Tigray. Au fost găsite cadavre legate cu fir electric, unele membre lipsă sau prezentând semne de violență intensă. Martorii oculari și experții criminaliști au descris victimele torturate, executate și îngrămădite una peste alta. Guvernul etiopian a răspuns la constatările CNN printr-o firmă americană de relații publice, spunând că vor lucra cu autoritățile relevante pentru a investiga și a-i trage la răspundere pe cei pe care îi consideră responsabili.

În raportul Amnesty publicat marți, un asistent social spune că în Kokob Tsibah au fost raportate în total 160 de cazuri de violență sexuală între noiembrie 2020 și ianuarie 2023. Un expert medical citat în raport spune că „centrul lor a tratat 2250 de cazuri de conflict, cu violență sexuală asociată” din părți ale zonei Tigray de Est, inclusiv Kokob Tsibah, în aceeași perioadă.

Victimele au spus că ar putea identifica făptașii prin uniformele lor, prin dialectul tigrinya și prin utilizarea insultelor rasiale. Potrivit Amnesty International, supraviețuitorii au spus că soldații EDF i-au întrebat frecvent „„Nu ați scandat că Tigray va câștiga?” Raportul sugerează că femeile au fost reținute „pentru suspiciunea că soții, fiii sau rudele lor se aflau în forțele armate Tigray.”

Raportul Amnesty International a găsit, de asemenea, dovezi ale uciderii a 23 de bărbați și a unei femei în districtul Kokob Tsibah, între noiembrie 2022 și ianuarie 2023. S-a raportat că multe dintre aceste execuții au avut loc la distanță apropiată. Se spune că victimele ar fi avut vârste cuprinse între 40 și 90 de ani. O victimă, un preot în vârstă de 70 de ani, ar fi fost împușcat și ucis în timp ce căuta refugiu în interiorul unei biserici.

Din cauza violențelor care au loc în district, multe familii ale victimelor au descris că nu au putut să-și îngroape cei dragi pentru perioade lungi de timp după moartea lor. O femeie a declarat pentru Amnesty International că „trupul soțului ei a rămas în locul unde a fost ucis timp de trei luni”.

De asemenea, se raportează că au avut loc execuții extrajudiciare în districtul Mariam Shewito. Amnesty International citează un asistent social despre care spune că „a furnizat o listă cu peste 100 de nume de persoane despre carese crede că au fost executate extrajudiciar în această perioadă”, deși nu a putut să coroboreze în mod independent toate aceste cazuri. Martorii și membrii familiei victimelor „au declarat că victimele sunt civili, fermieri mai exact”, se arată în raport.

„Viețile comunităților din Kokob Tsibah și Mariam Shewito au fost schimbate, ireversibil, din cauza abuzurilor pe care le-au suferit din partea EDF”, a spus Amnesty International.

Un supraviețuitor este citat în raport spunând: „Oamenii au fost tratați ca niște animale pe tot parcursul acestui conflict”.
„Fiii noștri nu ar trebui să moară din cauza unui război. Să fie ultimul război”, a continuat el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...