Foreign Policy: America este la un pas de un război mondial pe care nu este pregătită să îl câștige

Data publicării:
Xi Jinping / Vladimir Putin / Ebrahim Raisi
În timp ce Rusia se pregătește pentru un război lung în Ucraina și după ce în Levant s-a deschis un nou front de luptă, China va fi din ce în ce mai tentată să profite de situație și să invadeze Taiwanul. Colaj foto: Profimedia Images

Conflictele s-au extins în două dintre cele mai importante regiuni strategice din lume, care necesită atenția Statelor Unite – în cazul în care China se decide să lanseze un atac împotriva Taiwanului, situația ar putea degenera foarte repede într-un război global pe trei fronturi pentru care SUA și țările aliate nu sunt pregătite, scrie Foreign Policy.

Timpul se scurge și, cu toate că SUA mai are la dispoziție opțiuni prin care să își întărească poziția, este nevoie de eforturi serioase și compromisuri inevitabile. A venit timpul ca Statele Unite să se mobilizeze de grabă, împreună cu aliații lor, pentru ceea ce ar putea deveni criza mondială a vremurilor noastre, scrie A. Wess Mitchell, fost secretar de stat adjunct pentru Europa și Eurasia în timpul administrației Trump, care în prezent lucrează pentru centrul de cercetare Marathon Initiative.

În timp ce Rusia se pregătește pentru un război lung în Ucraina și după ce în Levant s-a deschis un nou front de luptă, China va fi din ce în ce mai tentată să profite de situație și să invadeze Taiwanul.

Deja, Beijingul a început să testeze reacția Washingtonului în Asia de Est, știind prea bine că Statelor Unite le-ar fi foarte greu să gestioneze o a treia criză geopolitică. Dacă ar izbucni un război în regiune, America ar descoperi că există mai multe obstacole pe care trebuie să le depășească.

Unul dintre ele este geografia: în ziua de azi, armata americană nu este pregătită să lupte împotriva a două puteri rivale majore în același timp. În cazul unui atac al Chinei împotriva Taiwanului, americanilor le-ar fi foarte greu să respingă atacul și, în același timp, să continue să sprijine Ucraina și Israel.

U.S. Navy and Italian Navy Show of Force in the Mediterranean Sea
Marina militară chineză a depășit-o deja pe cea a Statelor Unite ca număr total de nave. Foto: Profimedia Images

Motivul nu este pentru că SUA ar fi în declin, ci pentru că, spre deosebire de armata americană, care trebuie să fie puternică în toate cele trei locuri, fiecare din adversarii săi – China, Rusia și Iran – trebuie să fie puternic doar în propria sa regiune pentru a-și îndeplini obiectivele.

Cel mai rău caz este cel al unui război intens care se poartă în cel puțin trei teatre de operații îndepărtate de către o armată americană mult prea răspândită, susținută de aliați slab echipați, care nu se pot apăra singuri împotriva unor puteri industriale ce dețin resursele, determinarea și cruzimea necesare pentru a susține un conflict de lungă durată.

Pentru a purta un astfel de război, americanii și aliații lor ar trebui să dea dovadă de o unitate națională, mobilizare de resurse și spirit de sacrificiu cum nu s-au mai văzut de multe generații.

SUA au fost devansate de adversari la unele capitole

America a mai purtat războaie pe mai multe fronturi în trecut, dar de fiecare dată a dispus de o capacitate de producție mult superioară inamicilor săi. Acum, nu mai este cazul.

Marina militară chineză a depășit-o deja pe cea a Statelor Unite din punct de vedere al numărului de nave pe care le are în dotare și continuă să crească cu echivalentul întregii forțe militare navale a Franței (în jur de 130 de nave) la fiecare patru ani. În comparație, marina militară americană a anunțat că va adăuga 75 de nave în următorii 10 ani.

Un alt dezavantaj îl reprezintă banii. În conflictele din trecut, Washington putea cu mare ușurință să cheltuie mult peste adversarii săi. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, raportul dintre datorii și PIB aproape că s-a dublat, de la 61% din PIB la 113%. Astăzi, SUA ar intra în conflict cu o datorie ce depășește deja 100% din PIB.

Ukrainian soldiers participate training with heavy weapons in areas close to the frontline
America a mai purtat războaie pe mai multe fronturi în trecut, dar de fiecare dată a dispus de o capacitate de producție mult superioară inamicilor săi. Acum, nu mai este cazul. Foto: Profimedia Images

Dacă rata de expansiune ar fi similară cu cea din al Doilea Război Mondial, ne putem aștepta ca datoria să urce la 200% din PIB sau chiar mai mult. Datorii atât de mari ar putea avea consecințe catastrofice pentru economia și sistemul financiar al Statelor Unite.

Din cauză că doi dintre principalii rivali ai Americii sunt mari producători de petrol – Iran și Rusia, un conflict prelungit ar duce la o explozie a prețului petrolului, iar oamenii ar duce lipsă de multe tipuri de bunuri, de la electronice până la materiale de construcții.

Totul pălește însă în comparație cu pierderile de vieți umane pe care SUA și statele aliate le-ar suferi în cazul unui conflict global. O parte din adversari au arme convenționale și nucleare care pot lovi America, iar alții au capacitatea de a lansa sau sprijini operațiuni împotriva Statelor Unite în stilul atacurilor teroriste lansate de Hamas.

America trebuie să facă sacrificii

Pregătirea eficientă este calea spre o mai bună capacitate de descurajare, potrivit lui Mitchell. Pașii care măresc gradul de pregătire pentru război trimit un semnal clar adversarilor că agresiunea prezintă un risc mai mare pentru ei decât stabilitatea și pacea.

SUA trebuie să se asigure că Ucraina, Israel și Taiwan primesc armele de care au nevoie pentru a se apăra. Aceștia sunt jucătorii cei mai afectați de conflict în acest moment.

USS Nimitz
Armata americană ar fi prea răsfirată pentru a susține un război de mare intensitate pe trei teatre de operații în același timp. Foto: Profimedia Images

Cea mai mare șansă pentru a evita un conflict general este ca aceste state de frontieră să fie atât de curajoase și rezistente încât agresiunea este oprită sau descurajată înainte de a se putea răspândi.

Pentru ca America să poată răspunde la toate aceste provocări, Mitchell spune că Washingtonul trebuie să facă niște sacrificii, în special în privința programelor sociale și de protejare a mediului care sunt susținute de o mare parte a populației.

Dacă aceste măsuri nu se iau acum, potrivit lui Mitchell, există pericolul ca cei care vor conduce America în viitorul nu foarte îndepărtat să fie nevoiți să le dea explicații celor care ar trebui azi să suporte costul acestor sacrificii de ce copiii și nepoții lor au fost trimiși la luptă fără armele adecvate, atunci când inevitabil se va declanșa războiul.

Ceea ce se întâmplă în Ucraina și Israel părea de neimaginat acum câțiva ani și ne putem aștepta la și mai multe surprize în zilele care urmează. SUA și țările aliate intră într-o perioadă în care trebuie să ia decizii dificile, potrivit lui Mitchell, pentru a se asigura că nu vor fi luate prin surprindere de un posibil conflict global.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...