Mai este nevoie de birouri? Una dintre cele mai scumpe piețe imobiliare din lume suferă schimbări radicale

Data actualizării: Data publicării:
barbat singur in birou uitandu-se pe fereastra
Mai este nevoie de birouri? Foto: captură TV

Londra era cândva una dintre cele mai avide de profit piețe imobiliare din lume. Dar pandemia a schimbat jocul. Mulți londonezi au încetat să mai facă naveta către centru și au ales să lucreze de acasă. Așa că, deși pare de necrezut, astăzi o mulțime de spații de birouri zac pustii. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Unii doar visează să aibă biroul într-o astfel de clădire. James Brincat e printre puținii norocoși. Compania sa instruiește angajații băncilor. În acest domeniu să ai un birou într-o clădire de prestigiu e un simbol important al statutului. Dar de când cu pandemia, statutul nu mai e așa de important pentru el.

cladire birouri londra - captura
Interiorul unei clădiri de birouri de lux din Londra Foto: captură video

„Odată cu trecerea timpului, oamenilor a început să le placă să lucreze de acasă. Productivitatea s-a menținut la același nivel și am continuat să ne dezvoltăm. Așa că toată lumea a fost de acord cu decizia de a renunța definitiv la sediul din Londra”, spune  James Brincat, patronul unei firme de consultanță.

Și firma, și angajații fac economii de când cu telemunca

Așa a ajuns să economisească foarte mulți bani. Atât de mulți, încât profitul lunar s-a majorat cu 15%. Activitatea în lipsa unui birou este un model de afaceri cu totul nou. Și poate fi unul permanent dacă toți cei 50 de angajați se pot adapta.

Ea e Aine O'Carroll, iar azi biroul său e masa pe care de obicei mănâncă. La fel ca mulți alți angajați, locuiește în afara Londrei. Brincat o vede doar în timpul conferințelor video.

Aine O'Carroll economisește acum 550 de euro pe lună, bani pe care în mod obișnuit i-ar fi dat pe biletele de tren pentru a ajunge la biroul din Londra.

„Îmi place că nu trebuie să mai fac naveta”, spune Aine O'Carroll.

Încă își vede colegii în fiecare zi - doar că nu față în față. E unul dintre dezavantaje.

lucru de acasa - captura
Aine O'Carroll economisește bani de când lucrează de acasă Foto: captură video

„Cea mai bună variantă ar fi ca în majoritatea timpului să lucrezi de acasă cu opțiunea de a merge la birou o dată pe săptămână, poate chiar de două ori, în funcție de ce probleme trebuie să rezolvi. Și mai cred că este important să păstrăm acele interacțiuni sociale care stimulează moralul echipei”, spune Aine O'Carroll.

O revoluție imobiliară?

Unii anunță o revoluție imobiliară - una ce va fi resimțită în special de persoanele care câștigă bani din astfel de afaceri. La The Shard, cea mai înaltă clădire din Londra, agenția lui Lee Elliott încearcă să închirieze spații pentru birouri. Acesta costă 15 mii de euro lunar.

„N-aș spune că e o criză. Mai degrabă o corecție a pieței, nu mai e nevoie de atât de mult spațiu. Important e să știi cum și la ce-l folosești. Nu mai ai nevoie de șiruri nesfârșite de birouri pentru oameni care citesc e-mailuri, fiindcă pot face asta acasă la fel de eficient. De fapt, este vorba despre utilizarea spațiului de birou pentru a aduce oamenii împreună, pentru a colabora, pentru a-i educa - indiferent dacă este formal sau informal”, spune Lee Elliott, consultant imobiliar.

Dar este evidentă o schimbare radicală în viața profesională a oamenilor. 9% dintre firmele din Londra au renunțat de tot la spațiile de birou.

„Schimbarea e mereu captivantă. Și dacă cea de acum oferă un mai bun echilibru între viața profesională și cea personală, cu atât mai bine - e un subiect despre care s-a vorbit atât de mult și tot mai sunt oameni care fac o oră cu metroul până în centrul Londrei ca să ajungă la 9 dimineața și pleacă la 5 cu încă jumătate de milion de oameni care migrează din aceast kilometru pătrat ... Ăsta nu-i echilibru. Dar acum avem posibilitatea să rezolvăm cu adevărat această problemă. E o oportunitate extraordinară”, este de părere Richard Burge, oficial al Camerei de comerț și industrie

Lee Elliott încearcă să se opună acestei tendințe, subliniind avantajele deținerii unui birou. Spune că oferă ceva ce munca de acasă nu poate înlocui.

„Spațiile care revigorează cu adevărat personalul, care oferă sprijin, bunăstare și creativitate. Sunt spațiile de cea mai înaltă calitate”, spune Lee Elliott, consultant imobiliar.

Și totuși, multe companii au o abordare diferită și pun sub semnul întrebării însăși valoarea birourilor. Schimbarea plutește în aer pe piața muncii de la Londra.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...