Cazurile de îmbolnăvire cu holeră au crescut dramatic în anul acesta, mai ales în zonele cu sărăcie și conflicte, relatează Reuters. Există focare raportate în 26 de țări, iar numărul deceselor crește puternic a declarat un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, vineri.
Într-un an obișnuit, mai puțin de 20 de țări raportează focare ale acestei boli, care se răspândește în principal prin înghițirea de hrană sau apă contaminată și cauzează diaree acută.
„După ani de zile în care cifrele au scăzut, observăm o creștere îngrijorătoare a numărului de focare din jurul lumii”, a declarat Philippe Barboza, șeful agenției de la OMS care se ocupă de cazurile și focarele de această boală.
Rata medie de deces până acum, în acest an, s-a triplat comparat cu media pe cinci ani din trecut, iar în prezent, în Africa, a ajuns deja la 3%.
Un focar de holeră din Siria a ucis deja 33 de oameni și reprezintă un pericol major pe fronturile țării care se află de 11 ani într-un sângeros război civil.
Barboza și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la recentele focare din Cornul Africii și părți ale Asiei, inclusiv în Pakistanul afectat de inundații.
El a mai precizat și doar câteva milioane de doze mai sunt disponibile de folosit până la sfârșitul anului. În prezent, există un deficit de producători, printre alte probleme legate de producția de vaccinuri anti-holeră. OMS are, însă, o rezervă de urgență de vaccinuri anti-holeră.
„Este foarte clar că nu avem suficiente vaccinuri pentru a răspunde la focare acute sau chiar pentru a fi capabili să implementăm campanii preventive de vaccinare”, a concluzionat Barboza.
Editor : Adrian Dumitru