Fermierii ucraineni reacționează în scandalul cerealelor și susțin că protestele din Europa sunt motivate politic

Data actualizării: Data publicării:
boabe de grau peste steagul ucrainei
Foto: Profimedia Images

Protestele fermierilor europeni sunt motivate politic, iar livrările de cereale provenite din Ucraina nu afectează profitabilitatea afacerilor lor, susține Uniunea Producătorilor Agricoli din Ucraina (UAC), scrie Reuters.

Din cauza unor blocaje logistice şi a distanţelor mai scurte, milioane de tone de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, ajung în ţările vecine, reducând preţurile şi vânzările pentru fermierii din aceste ţări. În aceste condiţii, au crescut nemulţumirile în rândul fermierilor din Europa Centrală şi de Est cu privire la valul de importuri de cereale ieftine din Ucraina, scutite de taxe vamale până în luna iunie 2024.

Ministrul polonez al Agriculturii a demisionat săptămâna trecută ca urmare a protestelor fermierilor, în timp ce în România mii de fermieri au blocat vineri traficul rutier şi vămile. Premierii Poloniei, României, Bulgariei, Ungariei şi Slovaciei au cerut recent Comisiei Europene să ia măsuri cu privire la importurile de produse agricole din Ucraina.

Vineri, autorităţile din Polonia au anunţat că vor opri, temporar, importurile de cereale din Ucraina pe piaţa internă, dar vor permite în continuare tranzitul cerealelor ucrainene.

"Caracterul politic al protestelor fermierilor europeni este evident. Ucraina vinde anumite cantităţi de cereale în Polonia, dar nu este vorba de cantităţi mari", a spus Denys Marchuk, vicepreşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli din Ucraina (UAC), într-un comunicat de presă. "Cu toate acestea, anumite forţe trebuie să demonstreze că acest lucru este o consecinţă a unei supra-aprovizionări cu cereale din Ucraina", a spus Denys Marchuk, menţionând faptul că în Polonia vor avea loc alegeri parlamentare la finele acestui an.

Potrivit lui Denys Marchuk, există o tendinţă globală de scădere a preţurilor la cereale şi oleaginoase, iar Ucraina foloseşte Polonia şi România mai degrabă ca rute de tranzit, decât să exporte direct cereale în cele două ţări, scrie Agerpres.

Marchuk a estimat că interdicţia de import decisă de Polonia ar putea afecta fermierii din regiunile vestice ale Ucrainei, care în mod tradiţional îşi vând producţia către consumatorii din Polonia, adăugând că fermele ucrainene mai au în continuare până la 40% din recolta de cereale de anul trecut, pe care intenţionează să o vândă sau să o utilizeze pentru sezonul de însămânţare

Partidul Social Democrat a cerut, marţi, Ministerului Afacerilor Externe să înceapă negocierile pentru aplicarea în România a „modelului polonez” privind exporturile de cereale ucrainene către Uniunea Europeană.

"PSD solicită Ministerului Afacerilor Externe să iniţieze discuţii diplomatice cu autorităţile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piaţa românească, după modelul aplicat în Polonia. Totodată, PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina şi să asigure tranzitul cerealelor din această ţară către state terţe din Uniunea Europeană şi către rutele comerciale din Marea Neagră", arată social-democraţii. Potrivit PSD, dificultăţile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerţului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state.

Clauzele comerciale nu sunt negociate de Ministerul Afacerilor Externe, în agricultură acestea fiind de competenţa ministrului Petre Daea, a precizat, marţi, europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru agricultură, referindu-se la solicitarea PSD.

Un mare cultivator şi exportator de cereale, producţia de cereale a Ucrainei este posibil să fi scăzut până la aproximativ 53 de milioane de tone în anul calendaristic 2022, de la un record de 86 de milioane de tone în 2021, oficialii dând vina pentru această scădere pe luptele din estul, nordul şi sudul ţării.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni au declarat recent că, în trimestrul aprilie-iunie 2023, Ucraina ar putea exporta alte 15,6 milioane de tone de cereale, ceea ce ar duce exporturile totale în sezonul 2022/23 la o cifră surprinzătoare de aproape 53 de milioane de tone.

Milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut au rămas în silozurile din Ucraina după ce principalele sale porturi la Marea Neagră au fost închise în a doua jumătate a sezonului 2021/22 ca urmare a blocadei ruseşti. În urma acordului intermediat de Naţiunile Unite şi Turcia, trei porturi ucrainene au fost deblocate de la finele lunii iulie 2022.

Eforturile pentru prelungirea acordului şi dincolo de luna mai sunt în derulare, însă Rusia solicită eliminarea obstacolelor care stau în calea exporturilor sale de produse agricole.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, zâmbete largi în fața paparazzilor, tensionați în rest. Detaliul care i-a...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...