Video&Foto Febra aurului, declanșată în Amazon de un zvon. Sute de amatori caută metalul prețios în inima pădurii tropicale

Data publicării:
plute care cauta aur aliniate pe un afluent al amazonului
Sute de plute răscolesc fundul râului Madeira, un afluent al Amazonului, în căutare de aur Foto: Profimedia Images

O adevărată febră a aurului a început în Brazilia, pe un afluent al Amazonului, în inima pădurii tropicale. Pe râu au apărut sute de plute, dar autoritățile nu au intervenit încă și își pasează responsabilitatea.

Goana după aur a fost declanșată de o serie de zvonuri potrivit cărora cineva ar fi găsit metalul prețios pe râul Madeira, un afluent important al Amazonului. Rapid, sute de plute de dragare au apărut în zonă, operate de mineri care nu au niciun fel de autorizație, potrivit Reuters.

Flotila de plute este ancorată în linie, de-a latul râului, iar martorii spun că acestea sunt echipate cu pompe cu care aspiră albia râului, în căutarea aurului. Potrivit organizațiilor de mediu, cel puțin 300 de plute caută aur de două săptămâni, iar autoritățile nu au intervenit încă.

Căutători de aur amatori pe un afluent al Amazonului Foto: Profimedia Images
Căutători de aur amatori pe un afluent al Amazonului Foto: Profimedia Images

„Am văzut multe pe Amazon, multe distrugeri, dar în toată această spirală a distrugerii cu care se confruntă Amazonul, așa ceva n-am mai văzut în regiune - și am fost martor la multe. N-am văzut niciodată atât de multe dragoare miniere ilegale organizate în acest fel pentru a explora o porțiune de râu”, spune Danicley Aguilar, activist de mediu.

Operațiunile au început în inima pădurii amazoniene chiar în timpul summitului pentru climă de la Glasgow, unde Brazilia a promis că a sporit protecția pădurii tropicale. Însă președintele Jair Bolsonaro nu a încurajat aplicarea normelor de mediu de la preluarea mandatului în 2019 și a închis ochii la acapararea terenurilor protejate, publice sau ale indigenilor, de către tăietorii ilegali de lemne, crescătorii de vite și de către căutătorii de aur. Iar asta se vede și acum, când autoritățile statale și cele federale își pasează responsabilitatea în ceea ce privește oprirea minerilor amatori.

Lanțul slăbiciunilor în pasarea responsabilității

„Impresia pe care o are toată lumea este că Amazonul a devenit un teren la discreția tuturor, fiecare face ce vrea, când vrea. Nu se mai discută dacă statul sau legea au întâietate”, acuză activistul de mediu Danicley Aguilar.

Un purtător de cuvânt al agenției de protecție a mediului din Brazilia a declarat că dragarea ilegală a râului Madeira nu este responsabilitatea guvernului federal, ci a statului Amazonas și a agenției sale de mediu.

Aceasta din urmă arată însă într-un comunicat că plutele ancorate pe râu sunt sub jurisdicție federală, așa că Agenția Minieră este responsabilă de licențiere și revine poliției federale sarcina de a vedea dacă au fost comise infracțiuni.

Agenția Minieră își declină, la rândul său responsabilitatea și arată să supraveghează doar minieritul legal, în vreme ce activitățile ilegale sunt de competența poliției și a instanței.

La rândul său, poliția federală a anunțat că este în căutarea celei mai bune modalități de a rezolva problema și de a preveni daunele asupra mediului.

Potrivit unor date publicate în revista Nature în urmă cu două luni, operațiunile miniere ilicite pe terenurile deținute de indigeni și în alte zone protejate de lege au atins un nivel record în ultimii ani, sub administrația președintelui Jair Bolsonaro. În ultimul deceniu, operațiunile miniere ilegale au crescut de cinci ori pe pământurile indigene și de trei ori în alte zone protejate din Brazilia.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...