Galerie Foto "Fără mâncare vom muri. Asta se va întâmpla 100%.". Oamenii din Sri Lanka sunt în fața unei crize economice fără precedent
Data actualizării: Data publicării:
Sri Lanka se confruntă cu o criză economică devastatoare, context în care premierul a avertizat cu privire la lipsa de alimente și a promis că guvernul va cumpăra cantitatea de îngrășământ necesară pentru următorul sezon agricol, pentru a crește productivitatea, scrie Reuters.
O decizie din aprilie anul trecut a președintelui Gotabaya Rajapaksa de a interzice toate îngrășămintele chimice a redus drastic recoltele și, deși guvernul a anulat interdicția, încă nu s-au făcut importuri consistente.
„Deși s-ar putea să nu fie timp pentru a obține îngrășământ pentru acest sezon mai-august, se iau măsuri pentru a asigura stocurile necesare pentru sezonul septembrie-martie. Îndemn sincer toată lumea să înțeleagă gravitatea situației”, a declarat prim-ministrul Ranil Wickremesinghe într-un mesaj pe Twitter târziu. joia.
Sri Lanka se confruntă cu o lipsă devastatoare de valută, combustibil și medicamente, iar activitatea economică s-a prăbușit.
„Nu are rost să vorbim despre cât de grea este viața. Nu pot să spun cum vor fi lucrurile peste două luni, dar în ritmul ăsta s-ar putea să nu fim aici.”, spune o femeie de 60 de ani care vinde fructe și legume în piața Pettah din Colombo.
În apropierea tarabei ei se formase o coadă lungă în fața unui magazin care vindea butelii cu gaz pentru gătit, ale căror preț a crescut.
„Au fost aduse doar aproximativ 200 pentru 500 de oameni”, a spus Mohammad Shazly, un bărbat care a povestit că stă la coadă pentru a treia zi în speranța că ar putea lua și el o butelie ca să poată găti mâncare pentru familia lui cu cinci membri.
„Nu putem face nimic. Ultima opțiune? Fără mâncare vom muri. Asta se va întâmpla sută la sută.", a afirmat bărbatul.
Inflația a atins 29,8% în aprilie, prețurile alimentelor au crescut cu 46,6% față de anul precedent. Inflația ar putea crește și mai mult, până la 40% în următoarele două luni, dar a fost determinată în mare parte de presiunile din partea ofertei, a spus guvernatorul băncii centrale, care a adăugat însă că s-au luat măsuri pentru a o tempera.
Situația din țară a dus la proteste în Colombo, joi, la care poliția a intervenit cu gaze lacrimogene și cu tunuri cu apă contra manifestanților.
Premierul din Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, a demisionat în 9 mai, pe fondul celei mai grave crize economice a națiunii insulare de la independența din 1948, care a dus la proteste ample și la lipsuri în rândul cetățenilor.
Sri Lanka trece printr-o criză valutară fără precedent, care a forțat devalorizarea monedei din micuța țară insulară din în sudul Asiei și a afectat plățile pentru importuri esențiale, cum ar fi alimente, medicamente și combustibil. Astfel, guvernul a fost forțat să intervină și să scoată armata pe străzi pentru a ajuta populația.
Atacurile islamiste care au avut loc de Paștele din 2019, urmate de pandemia de Covid-19 au avut consecințe dezastruoase pentru turismul srilankez, principalul furnizor de valută.
Aflat în pragul falimentului, guvernul de la Colombo a trebuit să ceară ajutor de la Fondul Monetar Internațional și India, țară care i-a mai acordat împrumuturi pentru finanțarea achiziției de produse alimentare, medicamente și petrol.