Liderii facțiunilor palestiniene rivale Fatah şi Hamas au convenit să pună capăt diviziunilor şi să consolideze „unitatea palestiniană” prin semnarea „Declaraţiei de la Beijing”, marţi dimineaţă, în China, potrivit presei de stat chineze.
Declaraţia a fost semnată la ceremonia de închidere a unui dialog de reconciliere între facţiuni, dialog care a avut loc la Beijing în perioada 21-23 iulie, a transmis televiziunea de stat CCTV, conform Agerpres.
Un total de 14 facţiuni palestiniene, inclusiv liderii grupurilor rivale Fatah şi Hamas, s-au întâlnit, de asemenea, cu mass-media, în prezenţa ministrului chinez de externe Wang Yi, a precizat CGTN într-o postare pe reţelele de socializare.
Facţiunile rivale Hamas şi Fatah s-au întâlnit în China în aprilie pentru a discuta despre eforturile de reconciliere pentru a pune capăt celor aproximativ 17 ani de dispute.
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a salutat marţi acordul la care au ajuns cele 14 facţiuni palestiniene pentru a stabili un "guvern interimar de reconciliere naţională" în Fâşia Gaza după război, relatează şi AFP.
"Cel mai marcant fapt este acordul de a forma un guvern interimar de reconciliere naţională pentru guvernarea Fâşiei Gaza după război", a declarat Wang, după semnarea declaraţiei comune.
"Reconcilierea este o problemă internă a facţiunilor palestiniene, dar, în acelaşi timp, nu poate fi realizată fără sprijinul comunităţii internaţionale", a mai spus ministrul chinez de externe.
China, a adăugat el, doreşte să "joace un rol constructiv în menţinerea păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu".
Fatah, fondată de liderul palestinian istoric Yasser Arafat, şi rivalul său Hamas, care se află în război în Gaza cu Israelul, sunt ireconciliabile de la lovitura de stat a Hamas care a alungat Autoritatea Palestiniană din Fâşia Gaza în iunie 2007, după mai mult de un an de criză politică şi violenţe în urma alegerilor parlamentare.
Dar războiul Israelului din Gaza împotriva Hamas a reînviat apelurile la discuţii.
Diplomaţia chineză a considerat schimburile încurajatoare şi şi-a exprimat speranţa de a putea face presiuni pentru "reconcilierea intrapalestiniană".
Beijingul şi-a consolidat relaţiile comerciale şi diplomatice cu Orientul Mijlociu în ultimii ani, dintre care o mare parte este în mod tradiţional sub influenţă americană.
Editor : M.I.